Innovatie 22/09/2020

Yongo ontwikkelt tool om ouders te ondersteunen bij de financiële opvoeding van jonge kinderen

Financiele-educatie.be is de naam van een nieuwe tool die kinderen van 6 tot 12 jaar moet leren omgaan met geld. De website is ontwikkeld door Yongo, een platform van AG bedoeld om kinderen te leren sparen en kennis te maken met beleggen. Via deze tool komen ouders te weten hoe vertrouwd hun kinderen zijn met geld. Vervolgens vinden ze er allerlei tips en advies van andere ouders en experten om die kennis te verbeteren. Yongo ontwikkelde het platform na een uitgebreide rondvraag bij ouders van kinderen tussen 6 en 12 jaar. Daaruit bleek dat een grote meerderheid (80%) het erg belangrijk vindt om kinderen bewust te leren omgaan met geld maar niet goed weet hoe daar concreet mee aan de slag te gaan.
 

Hoe werkt de tool?


Ouders kunnen op financiële-educatie.be de kennis van hun kind testen aan de hand van een quiz bestaande uit 3 rondes, aangepast aan de leeftijd van het kind. Het resultaat daarvan geeft ouders onmiddellijk een beeld van hoe vertrouwd het kind is met geld en of het kennisniveau overeenkomt met kinderen uit dezelfde leeftijdsgroep. Vervolgens geeft de tool concrete tips van andere ouders en experten om die kennis te verbeteren.
 

Kenneth De Beckker, Senior onderzoeker financiële geletterdheid aan de KU Leuven:
Financiële kennis hangt nauw samen met de opvoeding en de omgeving waarin een kind opgroeit. Kinderen krijgen van thuis waarden mee rond het omgaan met geld die vaak bepalend zijn bij financiële beslissingen op latere leeftijd."

 

De rol van ouders in financiële educatie


Uit het Pisa-onderzoek blijkt dat financiële attitudes al op heel jonge leeftijd gevormd worden. Het eerste aanspreekpunt in het omgaan met geld, blijven de ouders. Kinderen leren van hen de basisattitudes. Helaas hebben ouders nog altijd schroom om over geld te praten met hun kinderen. Yongo bevroeg 1000 ouders met kinderen tussen 6 en 12 jaar over de financiële opvoeding van hun kind. Daaruit bleek dat geld nog steeds een moeilijk onderwerp is in de meeste gezinnen. 4 ouders op 10 betrekken hun kind niet bij wat ze voor zoon- of dochterlief sparen. En 8 ouders op 10 praten met hun kind niet over het gezinsinkomen. Nochtans is communiceren over geld met kinderen ontzettend belangrijk. Verschillende onderzoeken bij 15-jarigen hebben aangetoond dat de score voor financiële geletterdheid significant hoger ligt bij jongeren die met hun ouders frequenter over geld praten.


Yves Coemans, financieel expert bij de Gezinsbond:
“Financiële educatie is een zwaar begrip dat kan afschrikken. Toch hoeft het niet zo te zijn. Het gaat niet zozeer over kennis en inzichten te verwerven, maar vooral om bepaalde attitudes en competenties te ontwikkelen. Belangrijk is dat kinderen vroeg genoeg, vanaf 6 à 7 jaar, stap voor stap en op een praktische manier leren omgaan met geld."
 

 

Zakgeld geven is niet genoeg


Een eerste stap in de goede richting is zakgeld. Dat is een tastbaar gegeven in het leren omgaan met geld en geeft ouders een reden om geld bespreekbaar te maken. Ouders die hun kinderen zakgeld geven, denken vaak dat dit volstaat. Maar het gaat verder dan enkel in zakgeld voorzien. Het is belangrijk om met kinderen over dat zakgeld te praten en afspraken te maken, zonder de bedoeling te hebben hen te controleren of te straffen.

Zo vroeg mogelijk open over geld spreken met je kind en ervaring leren opdoen, zijn essentieel bij een financiële opvoeding.
 

Enkele concrete tips voor jonge ouders


Ontdek als bijlage 6 simpele tips om kinderen te leren omgaan met geld.
 

Wat is Yongo?
Yongo is een spaar- en beleggingsplatform van AG Insurance dat ouders, kinderen en familieleden verenigt om samen te zorgen voor de financiële opvoeding van het kind. Het unieke van Yongo is dat alle betrokkenen samen dezelfde applicatie gebruiken. Het kind leert keuzes maken, impulsaankopen vermijden en met zakgeld omgaan. Ouders, kinderen, familie en vrienden sparen op korte termijn voor geschenken, én sparen of beleggen op lange termijn. Op die manier kunnen ze een kapitaal opbouwen voor het kind. Kinderen leren zo vanaf jonge leeftijd sparen, onder begeleiding van de ouders en met de hulp van familie en vrienden, zodat ze bewust en verantwoord leren omgaan met geld.


 

     
Documenten
Foto’s
  • visual yongo pb-jpg