Preventie 01/06/2021

Veilig telewerken 

Telewerk ... Langer slapen, zich niet meer haasten om de trein te halen, geen ochtendfiles meer ... En een veiligere plek om te werken dan uw eigen nest, is er toch niet? Toch kan u ook thuis best op uw hoede zijn om potentiële grote problemen te vermijden. Hier zijn enkele tips. We hadden het al over ergonomie. Laten we vandaag eens naar de meer 'technische' risico's kijken.
 

1. Uitrusting

De werkplekken op kantoor zijn ontworpen om er in alle comfort te kunnen werken. Op verschillende plaatsen zijn er stopcontacten om elektrische apparaten zoals computers gemakkelijk en veilig aan te sluiten: soms zijn ze verwerkt in het bureau zelf, soms in de vloer of aan de muur. Elektrische verlengsnoeren lopen vaak door een speciale kabelgoot.

Thuis is de situatie anders: sommigen hebben een eigen bureauruimte ingericht, maar anderen werken ook gewoon aan de eetkamertafel. We sluiten onze pc aan op een willekeurig stopcontact zonder stil te staan bij de toestand ervan en het mogelijke gevaar op een elektrische schok. De plaats van de stopcontacten thuis is ook niet altijd ideaal: verlengsnoeren of stekkerdozen zijn dan noodzakelijk. Maar dat kluwen van kabels en snoeren verhoogt natuurlijk het risico op vallen. 

 

2. Werkomgeving

Ligt er rommel op de vloer, dan is de kans op vallen en struikelen reëel.  Op kantoor kan u bijvoorbeeld uitglijden op een stuk papier, een plas water voor de koffieautomaat of u kan struikelen over een open lade of een slecht geplaatste stoel. Thuis zijn de risico's vergelijkbaar: u kan struikelen over rondslingerend speelgoed van de kinderen, of uitglijden over water in de keuken terwijl u een koffie gaat halen, ... 

Over het algemeen is het wel zo dat de veiligheid op kantoor nauwlettend wordt opgevolgd door de werkgever, de preventieadviseur, de veiligheidsafgevaardigden enz. Eventuele schade wordt zo snel mogelijk hersteld om ongevallen te voorkomen. Niveauverschillen zijn meestal in kleur aangeduid.

Thuis zijn we misschien minder voorzichtig en struikelen we sneller over een losliggend tapijt, een niveauverschil tussen twee kamers, als we naar de telefoon rushen terwijl we een kopje koffie aan het zetten waren, ... 

De trappen op kantoor zijn ook anders dan thuis: speciale materialen, antisliptreden, een of twee leuningen. In sommige bedrijven ziet u zelfs stickers 'Leuning vasthouden'. Het risico dat u thuis van de trap valt, is dus groter dan op kantoor.

 

3. Kleding

Om naar kantoor te gaan, trekt iedereen schoenen aan. Gelukkig maar. Maar als we thuis werken, zijn sokken, blote voeten of teenslippers toch net iets comfortabeler. De risico's zijn dan natuurlijk groter: op sokken glijdt u makkelijker uit. De pijn die u voelt nadat u uw teen tegen de hoek van de kast hebt gestoten, kent iedereen wel. 

Let dus op dat u niet valt of struikelt, zowel thuis als op kantoor. 

 

Soorten ongevallen waarmee onze verzekerden te maken krijgen tijdens het telewerken 

Bij meer dan een op de twee telewerkongevallen is er sprake van een val van de trap en bij bijna een op de vier van een val op de grond. Sommige van deze ongevallen leiden tot blijvende invaliditeit. De gevolgen van valpartijen tijdens het telewerken zijn niet gering, opletten komt het hele gezin dus ten goede.

 

Samengevat: 5 aandachtspunten bij telewerken 

  • Kijk de staat van de stopcontacten na
  • Laat verlengsnoeren en opladers van computers niet rondslingeren op de grond
  • Ruim uw materiaal aan het eind van de dag op en vermijd obstakels in het algemeen
  • Werk niet op sokken of blote voeten.
  • Houd de leuning van de trap vast en laat niets rondslingeren op de trap 
     
Foto’s
  • 1200x630sante prevention en teletravail 2NL-png