Op 1 oktober was de AG Campus de place to be voor de derde editie van de 'Sustainability Day'. Een dag waarop alle medewerkers de kans kregen om informatie te vergaren en inspiratie op te doen tijdens presentaties, workshops en bezoeken. Voor AG is het ook een ideale gelegenheid om aan te tonen dat duurzaamheid een integraal onderdeel vormt van zijn bedrijfscultuur, maar ook van zijn producten, diensten en dagelijkse werking.
Dit jaar kregen de medewerkers van AG de kans om thema's als regeneratieve toekomst en circulaire economie te bespreken. Kunnen we ons uit de klimaat- en andere crisissen ‘uitrecycleren’? Moeten we meer herstellen? Wat kan je juist hergebruiken of regenereren en wat niet? En hoe zit het met zero waste? Allemaal vragen die aan bod kwamen tijdens de lezingen van interne en externe sprekers.
Meteoroloog en klimatoloog Frank Deboosere opende de dag met een lezing getiteld 'Klimaat in nood: kunnen we het tij nog keren?' Klimaatverandering is iets waar iedereen mee te maken heeft en over praat. België kende de voorbije jaren een aantal extreme weerfenomenen: overstromingen in juli 2021, de stormen Eunice en Franklin in 2022, periodes van droogte in 2022 en 2023 ... Frank Deboosere besprak de oorzaken van deze fenomenen en hoe ze zich in de toekomst zullen ontwikkelen. En de ultieme vraag: hebben we onze klimaattoekomst nog in de hand? Een boeiende conferentie, met verrassende informatie!
Het programma ging verder met een conferentie over de circulaire economie, gepresenteerd door Vanessa Biebel, COO & Executive Manager Sustainability & Circular Economy bij het VBO. Ze legde uit wat circulaire economie precies is en wat het belang ervan is voor zowel onze economie als onze planeet. We kennen allemaal de problemen die gepaard gaan met onze afhankelijkheid van fossiele brandstoffen. Maar hoe kunnen we onze beperkte bronnen optimaal gebruiken om te voorkomen dat we afglijden naar afhankelijkheid van grondstoffen? Er is de afgelopen jaren al veel bereikt, maar er moeten nog enorme stappen worden gezet. Vanessa maakte de balans op van de Belgische situatie en van de behoefte aan synergie tussen bedrijven, consumenten en politici in deze transitie.
De dochtermaatschappijen van AG, Homeras, DrySolutions, Touring CarSelect en AG Real Estate brachten ook verslag uit over hun eigen initiatieven op het vlak van circulaire economie.
Verandering gebeurt niet plots. Het is een gestaag proces dat vraagt om de juiste keuzes, vooral op financieel vlak. Tijdens de slotconferentie, georganiseerd door AG en Vlerick, konden de medewerkers van AG kennismaken met de finesses van het concept 'transitiefinanciering' en de whitepaper 'Understanding Transition Finance, The case of the Energy Sector', door David Veredas, Professor Finance & Sustainability aan de Vlerick Business School, en Zik Coronado, doctoraatsstudent aan de Vlerick Business School. Na de presentatie volgde een boeiend debat over de uitdagingen van transitiefinanciering, met Céline Vaessen, CIO SFPIM, Pascal De Buck, CEO Fluxys en Wim Vermeir, CIO van AG..
Anneleen De Witte (Kabas) gaf een update over haar visie op zero-packaging winkels, en Mark Vande Velde en Greet Goegebuer, oprichters van Komrads (modesector) waren ook aanwezig om de balans op te maken van de circulaire economie in hun domein en om hun veganistische en zero-waste aanpak voor te stellen.
Kringwinkel en Recupel gaven een presentatie om de kunst van het recupereren en herstellen van elektrische en elektronische apparaten uit te leggen, om ze een tweede leven te geven.
In de namiddag nam Lien Deruck van Elders de medewerkers van AG mee naar de toekomst en stelde ze vier scenario's voor die zich vóór 2050 waarschijnlijk zullen voltrekken. Aan de hand van voorbeelden en verhalen gaf Lien aan wat dit voor een verzekeringsmaatschappij als AG kan betekenen (en voor de mens in het algemeen) en wat de gevolgen kunnen zijn. Een echte brainstorm over de 'kracht van duurzaam denken over de toekomst'.
En er was meer ... De medewerkers van AG kregen ook de gelegenheid om actie te ondernemen, dankzij een hele reeks workshops over fietsonderhoud, begeleid door technici van het AG Insurance Soudal wielerteam, en workshops over zero waste.
Als kers op de taart kregen sommigen een sneak preview van de nieuwe, gerenoveerde kantoren in het hoofdgebouw van AG aan de Jacqmainlaan, en kwamen ze alles te weten over de geschiedenis van deze transformatie, die tal van voorbeelden van circulaire economie bevat.
Heidi Delobelle, CEO van AG Insurance : "Jaar na jaar zie ik met trots dat het thema duurzaamheid (steeds meer) aanslaat bij onze collega's bij AG. Zoals we allemaal weten, staan we als maatschappij voor gigantische uitdagingen. Uitdagingen waar we de negatieve gevolgen van zullen dragen als we niet ingrijpen. We moeten onszelf op veel gebieden uitdagen, onze gewoontes veranderen en dingen anders doen! Als individu én als bedrijf. De circulaire economie is een van de bestaande oplossingen. En tijdens de 'Sustainability Day' kregen we de kans om verschillende facetten ervan te verkennen. Een echt moment van inspiratie weg van de dagelijkse routine, waarvan ik hoop dat het veel collega's zal aanmoedigen om mee te gaan in dit avontuur."
Ga voor meer informatie over de duurzame initiatieven van AG naar https://ag.be/duurzaamheid/nl