Preventie 02/11/2023

Storm Ciaràn: vragen over de verzekering en tips bij schaderegeling

Hoewel het jaar 2023 tot op heden relatief rustig was op weersvlak, zal de storm Ciaràn op donderdag 2 november ons land passeren. Dit zal gepaard gaan met hevige wind en neerslag die plaatselijk veel schade kunnen veroorzaken. Na elke krachtige storm ontvangt AG heel wat vragen over de dekking van stormschade via de woningverzekering. Daarom bundelen we hieronder een aantal praktische tips en raadgevingen die de afhandeling van een schadegeval kunnen bespoedigen. 

 
Waterschade, omgewaaide bomen, weggewaaide dakpannen of beschadigde zonnepanelen geven het vaakst aanleiding tot vragen in verband met de verzekering in geval van een storm. Onderstaande antwoorden gelden voor onze verzekering Top Woning, maar de principes gelden in grote mate voor alle woningverzekeringen op de Belgische markt. Voor andere gebouwen dan woningen (handelszaken, landbouwbedrijven, …) kunnen wel andere regels gelden.
 
 

1. Waterschade door overvloedige regen


Waterschade die het gevolg is van de storm is verzekerd, ongeacht of het water binnendringt via het dak (ook indien het gebouw voorafgaand door de storm werd beschadigd) of door overstroming. Volgens de aard van het geval zal de waarborg Waterschade of Natuurrampen tussenkomen.

 

2. Omgewaaide bomen

 

Schade door omgewaaide bomen aan de verzekerde woning en de verzekerde inhoud zijn gedekt, net als alle eraan verbonden opruimkosten. Dit geldt ook voor vast verankerde constructies in de tuin, zoals tuinhuisjes, pergola’s (zelfs open), een zwembad, en voor tuinafsluitingen (muurtjes, hagen, ...).

Het maakt niet uit of de boom op de eigendom van de verzekerde stond, op deze van de buurman of op openbaar domein. De schade aan de verzekerde goederen zal vergoed worden door de eigen brandverzekering van de verzekerde. De verzekerde geeft de schade dan ook best aan bij zijn eigen verzekeraar.

Stormschade aan tuinen en tuin- of zwembadmeubilair wordt gedekt door de voorwaarden van de AG's Top Woning-verzekering. En de optie Pack Tuin garandeert een extra vergoeding.


3. Weggewaaide dakpannen


Alle schade aan de woning en de inhoud ervan als gevolg van het wegwaaien van dakpannen is verzekerd. Ook de dakpannen zelf worden vergoed.
 
Het slachtoffer doet er wel goed aan om de schade ook aan te geven aan zijn verzekeraar (de Omniumverzekering van de wagen, zijn woningverzekering…).

 

4. Zonnepanelen

De Top Woning verzekering van AG dekt zonnepanelen standaard tegen stormschade.

 

 


Praktische raadgevingen met het oog op de schaderegeling


 

  • - Bel het  noodnummer 1722* - indien geactiveerd door Binnenlandse Zaken – indien u de hulp van de brandweer wil inroepen om bv. een dak af te dekken, een omgewaaide boom te ruimen, een kelder leeg te pompen. Na een overstroming dienen water en modder zo snel mogelijk worden weggepompt. Ook elektrische apparaten, de verwarmingsketel en het heetwatertoestel dienen zo snel mogelijk worden gedroogd.

  • - Bel het noodnummer 112 enkel in geval van een levensbedreigende situatie. 

  • - Contacteer zo snel mogelijk de verzekeringsmakelaar of -bemiddelaar om aangifte te doen van het schadegeval.

  • - Neem foto’s die de verzekeraar in staat stellen om zonder betwisting de schade te kunnen bepalen. Zowel foto's van het geheel van de schade als van de schade in detail zijn belangrijk.

  • - Noteer systematisch het aantal uren dat wordt besteed aan het reinigen, drogen, beschermen of herstellen van goederen en houd alle facturen en onkostennota’s bij.

 
 

* 1722 = Nummer voor niet-dringende brandweerhulp. Enkel geactiveerd door de FOD Binnenlandse Zaken bij stormen, overstromingen of hevige regenval.
Andere noodnummers.

Goed om weten: lees hier ons dossier over preventie en schaderegeling in geval van storm.

 

 


 

 


 

     
Foto’s
  • storm_235x120bis-jpg