Corporate 19/12/2023

Liever een spaarvarken dan een belegging: Belgen blijven klassieke spaarders voor hun kinderen

AG, Gezinsbond en Camille onderzoeken spaargedrag van 4.500 Belgische gezinnen

“Om hen een goede start te geven in het leven.” Het is dé reden waarom ouders sparen voor hun kinderen. Vaak denken ze daarbij aan de traditionele oplossingen. Een spaarrekening op naam van het kind blijft namelijk de favoriete spaarmethode van de Belg, op de voet gevolgd door een klassieke spaarpot. Slechts 1 op de 10 Belgen kiest ervoor om te beleggen voor zijn kinderen. Dat blijkt uit een enquête van verzekeraar AG in samenwerking met de Vlaamse Gezinsbond en het Waalse kinderbijslagfonds Camille. Opvallend: 4 op de 10 ouders van kinderen tussen 0 en 12 geven aan (nog) niet te sparen voor hun kinderen. 


Klassieke spaarrekeningen blijven populair 


Verzekeraar AG onderzocht het spaargedrag van 4.500 Belgische ouders van kinderen tussen 0 en 12 jaar oud. 60% van de ouders geeft aan vandaag al te sparen voor hun kinderen. Bijna driekwart onder hen kiest voor een spaarrekening op naam van het kind, 17% opteert voor een spaarrekening op naam van de ouders. Ook Piggy het Varken is nog niet verdwenen uit de kinderkamers: 22% van de ouders werkt nog met een fysieke spaarpot. Slechts 10% van de ondervraagde ouders spaart voor hun kinderen via een beleggingsproduct. 


Sparende ouders starten vroeg 


80% van de ouders die sparen voor hun kinderen, begint daarmee voordat ze twee worden, zo blijkt uit de enquête van AG. Meer dan de helft van die groep start zelfs al binnen de zes maanden na de geboorte van hun oogappel. De maandelijkse spaarbedragen variëren sterk, maar liggen in de meeste gevallen onder de 50 euro per maand per kind.


Gebrek aan financiële kennis houdt ouders tegen om te sparen 


Daar staat tegenover dat 4 op de 10 ouders vandaag nog niet sparen voor hun kinderen. Meer dan de helft van die groep (55%) geeft aan niet te weten wat het beste moment is om ermee te beginnen. Maar ook sociaaleconomische factoren spelen een rol, zegt An Deneffe, expert gezinsinkomen en fiscaliteit bij de Gezinsbond: “Uit driemaandelijks onderzoek van de Gezinsbond blijkt dat 4 op de 10 ouders zich zorgen maken over het gezinsinkomen. Bij alleenstaande ouders is dat zelfs 7 op de 10. Bovendien leeft bij heel wat ouders de foute perceptie dat je veel geld nodig hebt om te kunnen sparen voor je kroost. Nochtans kunnen ook kleine bedragen al een verschil maken, zeker als je vroeg genoeg begint te sparen.” 



Dat geldt voor de klassieke spaarrekeningen, maar nog meer voor beleggingsoplossingen. Die zijn nochtans nauwelijks gekend bij het grote publiek, blijkt uit de enquête van AG. Slechts 10% van de ouders die sparen voor hun kinderen doet dat via beleggingen, meestal in combinatie met een klassieke spaarrekening.  


Benny De Wyngaert, directeur Levensverzekeringen bij AG:
Naast klassieke spaarrekeningen bestaan er inderdaad alternatieven in de vorm van financiële verzekeringen, die een interessante aanvulling kunnen zijn. Zo zijn spaaroplossingen in tak 21 of beleggingsoplossingen in tak 23 zijn voor heel wat mensen een stuk minder tastbaar dan de spaarpot die op de kinderkamer staat. Als financiële instelling en adviseurs moeten we mensen dus ook basiskennis bijbrengen rond financiën en verzekeringen, zodat zij goed geïnformeerd de voor hen juiste keuze kunnen maken.” 


Daarom nodigde AG een aantal experten uit voor een webinar over spaar- en beleggingsmogelijkheden voor kinderen. Het webinar is voor iedereen gratis te herbekijken via yongo.be

     
Foto’s