Corporate 21/11/2023

Financial Outlook 2024 - AG: “The return of the return” 

Na een jaar waarin de economie sterker bleef dan verwacht en waarin de financiële markten opnieuw aanknoopten met positieve rendementen, tonen Wim Vermeir en Olivier Colsoul zich tevreden over 2023, en blikken ze vrij optimistisch vooruit naar 2024. De recente evoluties op de financiële markten zorgen voor “the return of the return”, waardoor de vooruitzichten voor het komende jaar behoorlijk positief zijn, ondanks de uitdagingen die er op dit moment wereldwijd zijn. De beleggings-portefeuille van AG werd in 2023 opnieuw heel wat duurzamer, waarbij de kaap van 10 miljard beleggingen met positieve impact een jaar eerder dan voorzien overschreden werd.

 

2024: Jaar van soft(ish) landing 

2023 werd grotendeels gekenmerkt door desinflatie. Dit proces is nog niet voorbij - omdat de onderliggende inflatie moeilijker daalt - maar de trend blijft neerwaarts. De maatregelen van de centrale banken, waaronder een lange reeks aan renteverhogingen, zorgden voor een afkoeling van de inflatie, maar tegelijk ook voor een gematigd en vertragend effect op de economie, die vooral in de Verenigde Staten veerkrachtig is gebleven.

 

“Het lijkt een beetje op balanceren op een koord”, legt Olivier Colsoul, senior strateeg bij AG, uit. “Maar de alchemie tussen restrictieve centrale banken, ondersteunende overheden, huishoudens en bedrijven in goede financiële gezondheid maakt een zachte landing mogelijk en waarschijnlijk. Zo kan een recessie voorkomen worden. Dit perspectief zal niettemin gepaard gaan met een vertraging van de activiteit, zowel in de Verenigde Staten als in Europa. Tegelijkertijd zal de inflatie blijven matigen, terwijl de rentetarieven hun piek hebben bereikt. De volgende stap zal neerwaarts zijn, maar dit kan nog enige tijd duren.”

 

Voor 2024 is de verwachting een trage en lage groei, waarbij vooral de EU in het oog gehouden dient te worden. De VS blijven de motor achter de wereldeconomie. De inflatie blijft volgend jaar naar alle verwachting verder dalen, maar nog aanmerkelijk boven het gewenste niveau van 2%.

 

‘TARA’ vervangt ‘TINA’
In deze gewijzigde economische context is ‘TINA’ (There is no alternative) naar de uitgang verwezen, en heeft ze plaats gemaakt voor ‘TARA’ (There are reasonable alternatives) op het vlak van te behalen rendementen. De sterk gestegen rente zorgt ervoor dat er, naast aandelen, ook opnieuw rendement en waarde te halen valt in obligaties.

 

Wim Vermeir, Chief Investment Officer bij AG: “2023 was een beter jaar dan 2022, met hernieuwde mogelijkheden tot het creëren van return. Tijdens een sterke eerste jaarhelft namen vooral de aandelenmarkten voorsprong voor de rest van het jaar. Vooral de “Magnificent 7” (1) presteerden erg sterk in 2023.”

 

Impact op de activa
Wim Vermeir: “We zijn best tevreden met de beleggingskeuzes die we vandaag bij AG hebben gemaakt. De lange termijnrente blijft aantrekkelijk voor investeringen in investment grade bedrijfsobligaties, waarbij voornamelijk euro bedrijfsobligaties onze voorkeur wegdragen.  Gezien de mogelijkheid voor een scherpe vertraging van de economie of een recessie is weggeëbd, is er daarnaast op lange termijn nog steeds waarde te vinden in aandelen.”

 

Voor 2024 heeft AG dus een voorkeur voor investment grade bedrijfsobligaties omwille van de aantrekkelijke rendementen met een mooie “safety margin”. Langs de andere kant is de yield van staatsobligaties verbeterd, wat specifieke beleggingsopportuniteiten biedt.

 

Gezien het aanhoudend zwakke sentiment van de activiteit in de industrie wereldwijd is wat meer voorzichtigheid geboden voor de toekomstige groei van beursgenoteerde bedrijven. Voor aandelen behouden we dus op korte termijn een neutrale positie.  Op de langere termijn zijn we meer constructief. Geografisch gezien blijven we neutraal tussen Europa, de Verenigde Staten en de opkomende markten. Ook hebben de stijgende rentetarieven de Amerikaanse aandelenmarkt minder aantrekkelijk gemaakt, vooral ten opzichte van vastrentende waarden.

 
 
Duurzaam aandeel in beleggingsportefeuille AG blijft groeien

Als grootste private investeerder in België beheert AG (juni 2023) ruim 67 miljard euro aan financiële activa. Sinds begin dit jaar is de portefeuille vrij stabiel gebleven, met een lichte daling van vastgoed ten opzichte van aandelen. De activiteit in directe leningen blijft met een aandeel van 23% zeer belangrijk, maar bleef dit jaar stabiel omwille van betere opportuniteiten bij de liquide obligaties. 

 


 


In 2023 heeft AG opnieuw ingezet op het versterken van zijn aanpak op het gebied van duurzaam investeren. 

 
Wim Vermeir, Chief Investment Officer: 
“Ook het voorbije jaar hebben we aanzienlijke stappen gezet in het verder verduurzamen van onze investeringsportefeuille, en dit op verschillende vlakken. Zo hebben we ondertussen ruim 10,5 miljard euro geïnvesteerd in activiteiten die bijdragen aan de transitie naar een meer duurzame wereld, ruim boven de target voor 2024 van 10 miljard. Verder voeren we voor 100% van onze beleggingsbeslissingen een ESG-analyse uit. Op die manier is duurzaamheid een factor die in grote mate bepalend is voor het feit of we al dan niet investeren in een bedrijf. En daarnaast hebben we in 2023 ook ons duurzaam investeringskader verder aangesterkt, met verhoogde ambities op het vlak van onder andere GHG uitstoot en een uitbreiding van de lijst van bedrijven die we uitsluiten van onze investeringen. In 2024 gaan we uiteraard verder op deze ingeslagen weg.”

-----------

(1) "Magnificent 7": Naam voor 7 goed presterende Amerikaanse technologieaandelen: Alphabet, Amazon, Apple, Meta, Microsoft, NVIDIA en Tesla. 

     
Foto’s
  • Picture1-png

  • GettyImages-1254520352-jpg

  • GettyImages-520301232-jpg