Corporate 07/11/2023

AG rondt de kaap van 10 miljard investeringen met positieve impact 

Als grootste verzekeraar in België is AG tegelijk ook de grootste institutionele investeerder van het land. Vanuit zijn duurzame groeistrategie nam AG het engagement om tegen 2024 tien miljard euro te investeren in activiteiten die bijdragen aan de transitie naar een meer duurzame wereld. Een kaap die het bedrijf een jaar eerder dan voorzien heeft gerond. Deze investeringen in een duurzamere wereld gebeuren in o.a. infrastructuur voor openbaar vervoer, hernieuwbare energie en digitale aansluiting, leningen voor sociale huisvesting, duurzame gecertificeerde gebouwen of investeringen in bedrijven die focussen op bv. energie-efficiëntie of waterzuivering. Het bedrijf engageert zich om ook de komende jaren op de ingeslagen weg verder te gaan. 

 

Duurzaamheid centrale pijler in strategie AG
Als toonaangevend verzekeraar wil AG inspireren door het goede voorbeeld te geven. Dit vanuit zijn rol als verzekeraar, werkgever en bedrijf, maar ook als investeerder. Ook al is het misschien de minder zichtbare kant van een verzekeringsonderneming, AG beschouwt op een duurzame manier investeren in de Belgische maatschappij en economie als één van zijn kerntaken. 


In die optiek ontwikkelde de onderneming een verantwoorde investeringsstrategie gericht op de ontwikkeling van een meer inclusieve en duurzame economie en op het tot stand brengen van een groenere en eerlijkere wereld.


“We investeren defensief en met een focus op de lange termijn – met een beleggingshorizon van 10 tot 30 jaar – en rekening houdende met de principes van goed bestuur en duurzaamheid. Op basis daarvan slagen we er in ons aandeel beleggingen met een positieve impact stelselmatig te doen groeien”, zo zegt Wim Vermeir, de Chief Investment Officer van AG. 

 

Doelstelling van 10 miljard behaald, sneller dan gepland
Sneller dan gepland heeft AG nu de kaap van 10 miljard euro investeringen in een duurzamere wereld gerond. De doelstelling was tegen eind 2024, maar de teller staat vandaag al boven de 10 miljard. 


Hierbij gaat het om een breed pakket aan investeringen die bijdragen aan de transitie naar een duurzamere wereld. Concreet gaat het bijvoorbeeld om:
•    Milieu: hernieuwbare energie, groene mobiliteit, duurzame gebouwen, waterzuivering, …
•    Sociale projecten: schoolinfrastructuur, leningen voor ziekenhuizen en sociale huisvesting, enz.
•    Infrastructuur: windmolenparken (on en off shore), zonne-energieparken, digitaal (glasvezel, datacenters), …
•    Vastgoed: ruime portefeuille aan gecertificeerde gebouwen (BREEAM, LEED of NF HQE) met o.a. zeer goede scores qua energie-efficiëntie.
•    Groene obligaties: duurzame obligaties die bedrijven of overheden uitgeven met als doel het rechtstreeks en exclusief (her)financieren van milieugerichte projecten.

 

Ambitieus
Het ronden van deze kaap van 10 miljard euro vormt uiteraard geen eindpunt. De focus op een verdere verduurzaming van de investeringsportefeuille van AG blijft, en het bedrijf engageert zich om deze ambitie ook naar de toekomst toe centraal te stellen. 


Het engagement van AG gaat trouwens verder dan het puur cijfermatige. Zo is AG bijvoorbeeld ook lid van de 'Net Zero Asset Owner Alliance': een initiatief van institutionele beleggers die zich inzetten om voor de investeringsportefeuille de netto-uitstoot van broeikasgassen tegen 2050 terug te dringen tot 0. Als tussentijdse doelstelling gaat AG voor een reductie van 50% van de broeikasgassen voor de aandelen- en bedrijfsobligatieportefeuille tegen 2030.

     
Foto’s
  • GettyImages-664654841-jpg