5 manieren om volgend jaar minder belastingen te betalen 

Zover zijn we dan: eind juni… begin van de zomer, stralend zonnetje, lange zwoele avonden … en de belastingbrief die dringend moet worden ingevuld! Ben jij er zo eentje die de klus tot de laatste dag uitstelt of begin je er zo vlug mogelijk aan? In ieder geval, het is nu het ideale moment om ook al eens na te denken over … je belastingbrief van volgend jaar.

Heel wat uitgaven die je dit jaar doet geven immers volgend jaar recht op een belastingvermindering. Waarom er dan niet meteen werk van maken? Ziehier 5 tips die je nu al kan toepassen om volgend jaar minder belastingen te betalen :

1. Minder belastingen, meer rechtsbijstand 

Dankzij een recente wet van minister van Justitie Koen Geens, kan je onder bepaalde voorwaarden de premie die je dit jaar betaalt voor een rechtsbijstandsverzekering volgend jaar fiscaal inbrengen. Die voorwaarden hebben te maken met de inhoud van het contract: welke materies zijn gedekt, wat zijn de maximumbedragen, de wachttijden, enz… De belastingvermindering die je hiermee realiseert, kan oplopen tot 124 EUR. Goed om weten: Providis, dat is de afdeling die bij marktleider AG gespecialiseerd is in alles wat rechtsbijstand betreft, heeft enkele weken geleden zo een globale en fiscaal aftrekbare rechstbijstandsverzekering op de markt gebracht. Meer info bij je makelaar of kantoor van BNP Paribas Fortis. 

2. Geven voor een goed doel verdient een beloning    

Misschien ben jij ook één van de vele Belgen die tijdens de corona-crisis en de lockdown, mondmaskers, medisch materiaal, een computer … geschonken heeft. Het Belgisch Staatsblad heeft zopas een wet « houdende diverse fiscale bepalingen ten gevolge van de Covid-19 pandemie » gepubliceerd. Die wet bepaalt o.a. dat giften in het kader van de crisis recht geven op een fiscale aftrek in de belastingafrekening van volgend jaar. Die aftrek zal wel verschillend zijn voor loontrekkenden en zelfstandigen. Alle beetjes helpen, dus hou zeker alle bewijsstukken van giften goed bij. 

3. Hulp in het huishouden ? De overheid betaalt mee

Nieuw is deze tip niet echt, want de dienstencheques waarmee je een huishoudhulp betaalt kan je al vele jaren fiscaal aftrekken. In Vlaanderen betaal je 9 EUR per dienstencheque, maar via het belastingvoordeel krijg je daarvan volgend jaar op de eerste 155 cheques 1,8 EUR terug. Je betaalt dus eigenlijk 7,2 EUR netto. In het Brussels gewest betaal je, na de belastingvermindering, netto 7,65 EUR voor de eerste 163 dienstencheques. Dank je, fiscus! 

4. Spaar voor je pensioen en bespaar tot bijna 317,5 EUR

Eveneens een klassieker, de belastingbesparing die je geniet door, via een spaarverzekering of een fonds, aan pensioensparen te doen. Wanneer je dit jaar tot 990 EUR in zo’n pensioenspaarcontract stort, geniet je daar volgend jaar een belastingvoordeel van 30% op. Betaal je meer, dan geniet je op het gedeelte tussen 990 en 1.270 EUR, nog een voordeel van 25%. Dat is enkel het directe voordeel, want daarnaast geniet je natuurlijk ook nog een aantrekkelijk rendement op je contract zelf.

5. Kosten voor kinderopvang aftrekken, da’s kinderspel !

De crèche, naschoolse opvang, scouts- en andere zomerkampen… welk gezin met kinderen doet er geen beroep op? Vergeet zeker niet aan het einde van de stage of kamp een fiscaal attest te vragen: voor kinderen tot 12 jaar kan je immers een deel ervan terugbetaald krijgen via de belastingaangifte volgend jaar. Per dag en per kind (tot 12 jaar dus) kan je 11,20 EUR inbrengen en op het totaalbedrag geniet je dan een belastingvermindering van 45%. Kinderspel en gauw verdiend.