Preventie 15/09/2021

Week van de Mobiliteit: voor AG krijgt veiligheid voorrang

Naar aanleiding van de Week van de Mobiliteit van 16 tot 22 september, lanceert AG ‘Safety First’, een actie die volwassenen, maar vooral ook kinderen, eraan herinnert dat veiligheid altijd voorrang moet krijgen. Om het nuttige aan het aangename te koppelen, heeft AG twee wedstrijden voor kinderen uitgewerkt: een origineel ontwerp tekenen voor op een fietshelm of een nieuwe veiligheidsuitrusting voor fietsers uitvinden. 

Dit jaar ligt de nadruk van de Week van de Mobiliteit op intermodaal vervoer. Dat wil zeggen: de combinatie van verschillende vervoersmodi, zelfs op één traject. Het is een nieuwe manier van zich verplaatsen, een nieuwe kijk op mobiliteit. Goede gewoontes moeten daarbij van jongs af worden aangemoedigd. Zo is de fiets een van de mobiliteitsoplossingen waaraan voorrang moet worden gegeven. Zachte mobiliteit, op voorwaarde dat de veiligheidsreflexen van kindsbeen af worden aangeleerd. 

Voor een verzekeraar als AG zijn mobiliteit en veiligheid belangrijke thema's in de samenleving. Vanuit dit oogpunt, heeft AG op 13 september een dubbele wedstrijd gelanceerd. De verzekeraar nodigt jong en oud uit om www.agsafetyfirst.be te bezoeken. Op de website staan twee opdrachten waar kinderen ‘individueel’ of ‘met de klas’ aan kunnen deelnemen en dit tot 10 oktober.

De individuele opdracht bestaat uit een tekening waarmee ze hun eigen fietshelm kunnen personaliseren.

Frija Leunens, Brand Activation Manager bij AG, licht het proces toe:
“De helm is een essentiële uitrusting om veilig te fietsen. Hel wat kinderen hebben tegenwoordig de reflex om hem te dragen, maar het kan nog beter. Door de kinderen de mogelijkheid te bieden hun eigen ontwerp te tekenen, willen we laten zien dat dit voorwerp ook mooi kan zijn en gepersonaliseerd. En op die manier een accessoire wordt dat ze graag dragen.”


Om deel te nemen, volstaat het om op de website de template van de helm te downloaden, zijn fantasie de vrije loop laten en het ontwerp in te dienen via dezelfde website. Als de wedstrijd is afgesloten, kiest de jury drie tekeningen die dan op de echte helmen van de winnaars worden gedrukt. Net als de profs krijgen ze dus een fietshelm die helemaal gepersonaliseerd is!  

Bij de andere opdracht wordt een gesprek en een moment van reflectie met de leraar in de klas gestimuleerd.  Het doel? Een nieuwe veiligheidsuitrusting voor fietsers ontwerpen. We willen het thema verkeersveiligheid op de fiets in de klas brengen”, legt Frija Leunens uit. “Het idee is dat kinderen met hun leraar samen nadenken over nieuwe manieren om fietsen nóg veiliger te maken.” Dat kan een interactieve achteruitkijkspiegel zijn, een nieuw soort schokabsorberend fietspak, slimme fietslampen … Geen beperkingen, alles kan. De wedstrijd verloopt hetzelfde als bij de helm. Het deelnameformulier is beschikbaar op www.agsafetyfirst.be. Op die manier kan de leerkracht zijn of haar klas inschrijven en de ideeën insturen. Een jury heeft de moeilijke taak om twee winnaars te kiezen uit alle inzendingen. De winnende klassen krijgen een safety kit voor elke leerling bestaande uit een fluovest, een fietslicht, een bel, een nekwarmer en andere nuttige zaken voor jonge fietsers. Dezelfde twee klassen winnen voor hun school ook een dag verkeersveiligheidstraining en -bewustmaking, verzorgd door een van de partners van AG die op dit gebied gespecialiseerd zijn: Kidz on Wheelz, Tous à Vélo en Vélo Kids.
 

 

     
Foto’s
  • Site-AG-SafetyFirst-NLhelm-jpg

  • Site-AG-SafetyFirst-NL-jpg

  • AG-Safety-First-Littlegirl-Wide-NL-png