Corporate 14/03/2022

Terug naar kantoor: AG heeft voor het ‘nieuwe werken’ de AG Campus geopend, een grondige ‘low impact’ renovatie in hartje Brussel

Deze week opent AG zijn AG Campus. De marktleider in verzekeringen beschikt nu over een vernieuwd gebouw, uitgerust met state of the art technologie en aangepast aan de nieuwe manier van (kennis)werken, een mix van thuis en op kantoor. De AG Campus is een gloednieuwe ontmoetings- en leerplek voor AG-medewerkers en omvat klaslokalen, vergaderzalen, een ruime loungeruimte, twee auditoria en allerlei kleine en grote, open en afsluitbare werk- en vergaderplekken die de medewerkers moeten inspireren en stimuleren. De architecten introduceerden licht, creëerden meer ruimte en comfort en zorgden voor een verbinding met de seizoenen buiten. Het gebouw, dat eigendom is van AG Real Estate, is een toonbeeld van duurzaamheid op het vlak van mens en milieu. Met 1.500 m2 extra groen is deze plek gezond voor mensen, vogels en insecten.
 

Jan Heyvaert, Chief HR & Sustainability bij AG:“We gaan door een transitie wat onze kijk op werken betreft, met de NWOL (New Ways of Learning) en NWOW (New Ways of Working). Dat betekent dat we definitief breken met het klassieke denken omtrent leren, werken en netwerken. Deze nieuwe inzichten vragen nieuwe omgevingen én aangepaste faciliteiten. Daarom moest AG Campus er komen.”
 


Hartje Brussel


Het project AG Campus is een totaalrenovatie van de benedenverdieping van het kantoorgebouw dat in 1995 werd opgetrokken in de Nieuwbrug, de noordkant van het centrum, vlakbij de pleinen van Sint Katelijne en de Brouckère. De terugkeer naar kantoor valt perfect samen met de opening van het gebouw: er komt weer volop leven in de straat en de wijk. Toen het project AG Campus nog voor de bouw in 2019 de be.exemplary prijs won, gaf het Brusselse stadsbestuur al aan dat het belangrijk is dat AG in Brussel blijft en de heropleving van de wijk ondersteunt. Als Belgisch bedrijf is AG vanaf het begin, bijna 200 jaar geleden, in hartje Brussel aanwezig en dat blijft ook zo.


 

==> 10 dingen om te weten over de AG Campus <==


Een toekomstbestendige, groene campus waarin mens, samenwerken en leren centraal staan

 

Jan Heyvaert : “AG wil met deze campus het welzijn van de medewerkers nog meer verbeteren: hun loopbaan, hun ontwikkeling, hun geestelijke en mentale gezondheid, hun innovatievermogen... Wij geloven in het positieve effect van gelukkige medewerkers op het hele bedrijf, tot en met de eindklant. Er was geen AG Campus gekomen als deze ambities er niet op voorhand waren. Met de realisatie van de AG Campus wil AG één centrale, aantrekkelijke ontmoetingsplek en opleidingshub (daarom ‘campus’) creëren om zich zo te positioneren in een snel evoluerende markt. De AG Campus moet het Trafalgar Square worden van AG, het grote plein waar alle medewerkers elkaar kunnen ontmoeten, spontaan of voor een ‘gebeurtenis’ (een presentatie, vergadering of opleiding). Vroeger gebeurde dat te weinig en bleven velen hangen in hun vertrouwde silo’s.” 



De AG Campus is ontworpen met ambitieuze duurzaamheidsdoelstellingen


De AG Campus wil een toonbeeld zijn van duurzaamheid op verschillende niveaus. De sociale duurzaamheid staat voor een gezonde werkomgeving en stelt het welzijn van de werknemers centraal, daarom moest het nieuwe ontwerp licht en ruimte toevoegen. De natuurlijke duurzaamheid vinden we in de tuin, de zichtbare seizoenen en groene daken die voor meer biodiversiteit en voor 1500 m2 extra groen zorgen in de stad. De ecologische winst is maximaal: de doelstellingen van energie-efficiëntie en waterefficiëntie zijn ruim gehaald. Door de plaatsing van zonnepanelen en door buffering en hergebruik van regenwater, door de juiste plaatsing van ramen en door de goede isolatie is de AG Campus CO2-neutraal. Met een mengeling van inheemse, vaste planten die vogels en insecten zullen aantrekken, bieden de groene daken behalve meer biodiversiteit en een betere isolatie van temperatuur en geluid, ook een aangenaam groen uitzicht voor de omwonenden.

Belangrijk is hier de circulaire renovatie met een maximum aan materialen uit het oude gebouw, door de daarin gespecialiseerde Brusselse coöperatieve RotorDC, een belangrijke trekker van de circulaire economie. Deze manier van renoveren betekent minder impact qua materiaal, maar ook qua transport tijdens de verbouwingen.
 

Thomas Stoffelen, evr-architecten:
“Vanaf het begin van het project stelden we ons samen met Rotor de vraag “Wat kunnen we behouden of hergebruiken?”. Duurzaam bouwen betekent ook nadenken over circulariteit. Sommige materialen werden gedemonteerd om later op een nieuwe plek te hergebruiken, zoals graniet voor de toog in de lounge, of oude deuren als wanden van de vergaderzalen. Dit is geen standaard manier van werken, maar de aannemer was bereid hierin mee te gaan en we zijn allemaal heel tevreden van het eindresultaat. Het toont hoe materialen die vaak afgeschreven worden, zoals oude tegels of versleten houten panelen, hergebruikt kunnen worden en een tweede kans verdienen. Hergebruik of behoud betekent niet oubollig, maar kan het ontwerp juist sterker maken en het gebouw karakter en betekenis geven.”  


AG koos voor evr architecten omwille van hun duurzame visie en ervaring.
 

AG Campus is een accelerator voor de transformatie van AG

 

Met dit innovatieve en duurzame project wil AG zijn kijk op de "nieuwe manier van werken" ondersteunen en meer initiatieven uitlokken die veel verder reiken dan de nieuwe campus, zowel in de manier van werken bij AG overal in België als heel concreet met toepassingen in de andere AG-gebouwen en ook bij dochtermaatschappij AG Real Estate, één van de grootste vastgoedontwikkelaars en -beheerders in België.
 

Philippe Monserez, Chief Design & Build Officer AG Real Estate: “AG Real Estate heeft de voorbije jaren bewezen enorme aandacht te besteden aan duurzaamheid in de ruime zin van het woord. Zonnepanelen, geothermie, hergebruik van de structuur, regenwaterrecuperatie, warmtepompen, condensatieketels… zijn reeds lang ingeburgerd. Veel projecten binnen de publiek-private samenwerking “Scholen van Morgen”, bij de renovatie en extensie van Westland Shopping, de bouw van North Light/Pole Star en Tweed, en de renovatie van Tervuren II zijn daar concrete getuigenissen van. Op korte termijn is nog meer en beter op komst: Arlon 53, Leuven Winkelhaak, CCN (Communicatiecentrum Noord),… waarop de ervaringen met AG Campus verder zullen ontwikkeld en toegepast worden.”


Jan Heyvaert: “In de jaren negentig wou iedereen een nieuwbouw zetten, maar daar heeft de nieuwe generatie geen boodschap meer aan. AG kijkt vooruit en de jonge mensen van nu vormen een van onze belangrijkste doelgroepen. Hun verwachtingen wat werk en carrière betreft maar ook qua duurzaamheid, hebben onze visie gekleurd en onze keuze voor evr en samenwerking met Rotor bepaald.”



"Terug naar school"


Op maandag 14 maart opende de AG Campus zijn deuren voor de werknemers. Om de opening te vieren zullen zij zich twee weken lang kunnen opladen aan workshops en ontmoetingen met inspirerende sprekers zoals Ibrahim Ouassari, CEO van MolenGeek en lid van de Raad van Bestuur van Proximus. Er worden dagelijks rondleidingen georganiseerd en de patio's en ontspanningsruimten zijn open. Zo kunnen de 3.000 werknemers van de Brusselse vestiging wennen aan hun splinternieuwe werkomgeving en hen doen verlangen naar “terug naar school". 

     
Foto’s
  • Campus-15

  • Campus-14

  • Campus-13

  • Campus-12

  • Campus-11

  • Campus-8

  • Campus-5

  • Campus-6

  • Campus-9_

  • Campus_slider_02