Preventie 28/04/2021

(Tele)werk: wanneer preventie, veiligheid en welzijn een heel nieuwe betekenis krijgen

28 april 2021: de werelddag voor veiligheid en gezondheid op het werk krijgt een speciale betekenis.

Eind april staat traditioneel in het teken van veiligheid en preventie van ziekte en ongevallen op het werk. Bedrijven organiseren allerlei acties en vestigen de aandacht van hun medewerkers op het thema. Andere denken na over de preventiemaatregelen die ze kunnen invoeren of verbeteren. Ze hebben een gemeenschappelijk doel: ervoor zorgen dat de werknemers hun werk veilig kunnen doen, door een cultuur van preventie in te voeren, maar ook door het welzijn te verbeteren en degelijke arbeidsomstandigheden te bieden. 

Maar toen kwam de coronacrisis ... en sinds maart 2020 is telewerk voor veel Belgen de norm geworden. Hoe kunnen bedrijven voor het welzijn van hun werknemers blijven zorgen als ze allemaal van thuis werken? Worden zij blootgesteld aan nieuwe soorten ongevallen of risico's? Hoe kunnen we hen materieel en psychologisch helpen om zich goed te voelen als we hen niet 'in het echt' zien? Hoe de band behouden en de communicatie herdenken? En ook: hoe kunnen we werknemers helpen om de noodzakelijke grens te bewaren tussen werk en privéleven? Want nu is die heel vaag. Hoe werknemers begeleiden die zich overweldigd voelen door de situatie?

Allemaal vragen die we ons bij AG al meer dan een jaar stellen. En we proberen antwoorden te geven. We zijn volop aan het testen, ontdekken en herdenken van de verhouding tot het werk en de banden tussen onze bijna 4.000 telewerkers. Wij helpen ook onze klanten-ondernemingen – van klein tot groot en over alle sectoren heen – om zich zo goed mogelijk te organiseren met het oog op deze nieuwe realiteit, door hen advies en tips te geven zodat iedereen deze periode zo goed mogelijk doorkomt. 


De komende weken delen we onze ervaringen, indrukken en adviezen over veiligheid en welzijn rond (tele)werk. Volg ons op de newsroom en op onze verschillende netwerken  (Linkedin, Facebook, Twitter).6 mei: Ergonomie tijdens telewerk en de preventie van dagelijkse ongevallen
26 mei: Psychologisch en mentaal welzijn bij telewerken
3 juni: Kiezen we in de toekomst voor hybride werken?
16 juni: Preventieadviseur zijn in coronatijden

 
     
Foto’s
  • 20210423AGBANthuiswerkvs3FBSharetxt1200x630NL-jpg