Preventie 17/06/2021

Op reis met de mobilhome: u kiest voor veiligheid, flexibiliteit en vrijheid

De pandemie heeft vele aspecten van ons leven ingrijpend veranderd. We zullen in de toekomst waarschijnlijk dus ook anders gaan reizen. Want veel reizigers knappen af op overvolle vliegtuigen, lange rijen aan het hotelbuffet en drukke toeristische trekpleisters. Om veilig in zijn bubbel te blijven en tegelijk nieuwe horizonten te ontdekken, kiest de Belg er steeds vaker voor om met de mobilhome op vakantie te gaan.

De belangstelling om met een camper te reizen, is de laatste jaren in bijna heel Europa toegenomen. In 2019 werden in België ongeveer 6.000 campers1 verkocht, een recordaantal en een stijging van 8,5% ten opzichte van het jaar ervoor. Die opwaartse trend is de afgelopen 15 jaar structureel, zozeer zelfs dat we kunnen spreken van een verdubbeling van het aantal inschrijvingen in die periode. Volgens StatBel zijn er in ons land sinds augustus 2020 iets meer dan 60.000 campers ingeschreven.





grafiek DIV2

Het idee om op elk moment, naar om het even waar te kunnen vertrekken, spreekt veel mensen aan. Een motorhome biedt de ideale combinatie tussen avontuur en het comfort van thuis. Sinds de coronacrisis is de camper ook een goed alternatief voor een vakantie met het vliegtuig. U kan veilig in uw bubbel blijven en toch genieten van wat ontspanning, ver of minder ver van uw vertrouwde woning. In 2020 hebben veel Belgen hun vakantie moeten annuleren. Dit jaar willen ze die niet mislopen. Volgens een recente enquête van Touring willen 4 op de 5 Belgen op vakantie gaan. Hoewel de vooruitzichten dit jaar iets minder somber zijn, zullen velen waarschijnlijk dit jaar toch nog voor een 'veiligere' vakantie kiezen. 

 

Camper kopen? 4 dingen die u moet weten

Een camper is letterlijk een huis op wielen, met een mooie comfortabele ruimte en technologische snufjes die ook in auto's te vinden zijn, zoals de achteruitkijkcamera en sommige rijhulpsystemen. Al die technologie en dat comfort heeft een prijs. Voor een goed uitgerust voertuig met 4 bedden moet u al gauw rekenen op ongeveer 50.000 euro. Bent u van plan om een motorhome te kopen, zoals vele andere Belgen, dan zijn hier 4 dingen waar u op moet letten: 

  • - Het aantal slaapplaatsen is een heel belangrijk criterium. Houd er rekening mee dat u een rijbewijs C1 nodig hebt zodra het gewicht of de maximaal toegelaten massa (MTM) 3,5 T bedraagt, mét passagiers en water- en brandstoftanks voor 90% gevuld. Onder 3,5 T volstaat een rijbewijs B.
  • ​- Als u naar Noord-Europa reist om te wildkamperen in de Scandinavische landen (in België en onze buurlanden is dit niet toegestaan), kan u best de autonomie van de camper controleren. Hoe lang kan u overleven met een volle tank water? Hoe vaak moet u de afvalwatertank en het toilet leegmaken? Hoe lang hebt u elektriciteit zonder aansluiting op het net of zonder de motor te starten?
  • - De verwarming, de boiler, het fornuis en de koelkast in een motorhome werken meestal op propaangas. Zorg dat u weet hoe u moet omgaan met de gasfles. Extra tip: in de meeste Europese landen is het om veiligheidsredenen verplicht de gaskranen dicht te draaien voor u de baan op gaat.
  • - Als u een camper koopt, kan u verschillende accessoires kiezen voor meer veiligheid en comfort. Een luifel, bijvoorbeeld, om uw leefruimte uit te breiden. Een extra accu of zonnepanelen vergroten uw autonomie. En een fietsenrek is handig om tijdens uw reis de omgeving met de fiets te verkennen.

Waarop moet u letten als u uw camper verzekert?

Al enkele jaren neemt het aantal inschrijvingen van campers toe, en dus ook het aantal verzekeringen voor deze voertuigen. Het is verplicht een BA-verzekering voor een camper af te sluiten. AG biedt een aantal extra voordelen zoals gratis bijstand 24/7, en de garantie dat u levenslang de laagste premie betaalt zodra uw bonus-malus -2 is.

De omniumverzekering is niet verplicht voor een camper, maar wordt sterk aanbevolen in geval van schade aan het voertuig. 

Meer informatie over de motorhomeverzekeringen van AG.

.

______________________________________________
1 European Caravan Federation.
2  https://www.touring.be/nl/artikels/reizen-coronatijden-rush-motorhomes  

 

 

 

     
Foto’s
  • camping-carmotorhome-jpg