Corporate 2/12/2022

Philippe Van Belle is “CIO of the Year 2022”

DataNews, hét IT-magazine in België, heeft de Chief Information & Technology Officer van AG verkozen tot “CIO of the Year”. Een bekroning voor een atypische carrière in de IT-wereld want Philippe werkt al 35 jaar bij AG. Deze individuele award vormt ook een mooie erkenning voor de succesvolle replatforming, een grootschalig project dat AG afrondde in april van dit jaar. Met dit ambitieuze project hebben Philippe Van Belle en zijn teams ervoor gezorgd dat AG een pionier is in de financiële sector. AG beschikt over een modern en innovatief platform dat helemaal mee is met de laatste nieuwigheden op het vlak van digitalisering. De gedroomde omgeving voor de 850 medewerkers van de IT-afdeling!  


Op 1 december 2022 vond in Brussel de 15e ceremonie plaats van CIO of the Year, een van de hoogtepunten van het jaar in de Belgische IT-wereld. Met deze prijs beloont het magazine DataNews de "CIO die blijk geeft van strategische visie, leiderschap, persoonlijkheid en het vermogen om bij te dragen aan de businessstrategie van een organisatie."  


2022, het jaar van de Replatforming


Visie en leiderschap zijn ongetwijfeld twee kwaliteiten van Philippe Van Belle, Chief Information & Technology Officer van AG. Onder zijn leiding nam AG dit jaar de gedurfde beslissing om alle data en businessapplicaties te migreren van het historische mainframe naar een netwerk van gedistribueerde Windows-servers. Een gigantische 'replatforming': 80 miljoen lijnen code en 100 TB aan gegevens. De migratie werd afgerond in een weekend van vier dagen, nadat alle IT-teams vier jaar lang werkten aan de voorbereiding van dit kolossale project. Het systeem ondersteunt elke dag 14 miljoen transacties en is operationeel sinds het paasweekend. En het loopt goed: de prestaties zijn vergelijkbaar met die van het mainframe. 

De verkiezing van Philippe Van Belle tot CIO of the Year is dan ook een prachtige erkenning. Als IT-manager heeft hij een duidelijke visie op hoe zijn afdeling kan bijdragen aan het verstevigen van de positie van AG op de Belgische verzekeringsmarkt. In een wereld waar CIO's doorgaans maar enkele jaren op post blijven, valt Philippe op door zijn lange engagement bij dezelfde onderneming: 35 jaar bij AG en moederbedrijven Fortis en Ageas. Zijn motto? "IT vraagt langetermijndenken. De ontwikkeling van een duurzame, flexibele en innovatieve technologiearchitectuur is een essentieel strategisch element om ons als bedrijf te onderscheiden op de markt. CIO zijn is dus meer dan een nieuw analytisch algoritme ontwikkelen of een nieuwe app lanceren. Het gaat erom voortdurend de fundamenten te verstevigen en zo te anticiperen op toekomstige noden. Ik ben heel trots op wat we hebben bereikt met het replatformingproject. Maar voor AG is dit slechts het begin van een nog verregaandere transformatie, waarmee we zullen voldoen aan de verwachtingen van een markt die steeds digitaler wordt."  


AG is ook een IT-bedrijf 


De replatforming was geen einddoel, maar eerder een belangrijke stap voorwaarts in de technologische evolutie. Philippe Van Belle: "We hebben een project verwezenlijkt dat omwille van de complexiteit en de risico's veel bedrijven afschrikt. We hebben het aangedurfd en zijn in onze missie geslaagd. Maar voor veel collega's stopt het hier niet. We beschikken over een uniek patrimonium aan applicaties waarmee we ons onderscheiden in de sector. De replatforming heeft de deuren geopend voor heel wat andere geweldige mogelijkheden, en we zullen onze applicaties stap voor stap verder transformeren op basis van nieuwe technologieën. Onze operationele systemen en gegevens leunen nu ook dichter aan bij hun analytische tegenhangers. Deze toenadering tussen de operationele en analytische wereld vormt een essentiële hefboom voor verdere digitalisering. En onze onderneming staat ook klaar om te reageren. De businessteams van AG kunnen meer dan ooit vertrouwen op onze technologie om zo goed mogelijk aan de behoeften van onze klanten te voldoen. We hebben gezorgd voor een fantastisch speelveld voor onze teams. The best is yet to come!"

    


Teamwerk beloond

 

In zijn reactie richt Philippe Van Belle zich meteen tot al zijn teams: 

 

"De titel van CIO of the Year 2022 is een fantastische erkenning, zeker omdat de andere twee finalisten grote namen zijn in de Belgische IT-wereld. Het is een individuele award, maar voor mij is deze titel vooral een beloning voor het team. Mijn grootste verdienste is waarschijnlijk dat ik een dream team rond mij heb verzameld. Ik ben er rotsvast van overtuigd dat technologie niets voorstelt zonder mensen. Mijn motto is meer dan ooit: 'people, purpose & results. In die volgorde!' Mensen eerst. Medewerkers die zich inzetten voor zinvolle projecten, zetten verbluffende resultaten neer. Dat heeft de replatforming bewezen: werken in IT bij AG betekent samen echte uitdagingen aangaan. Dankzij de replatforming kunnen we vertrouwen op een architectuur die veilig én open is, die uitstekende prestaties levert en die enorme mogelijkheden biedt voor de toekomst. 2022 is een geweldig jaar! En dit is nog maar het begin van grote avonturen binnen IT bij AG."      

 

Heidi Delobelle, CEO van AG, is ook bijzonder trots op de trofee die Philippe Van Belle won: 

 

"Philippe Van Belle is een geweldige kapitein voor onze IT-teams en zijn titel als “CIO of the Year” is meer dan verdiend. Het is een beloning voor de enorme hoeveelheid werk die de afgelopen jaren is verzet om AG te voorzien van een state-of-the-art IT-systeem in de financiële sector, een echte katalysator voor ons innovatievermogen. IT is altijd supporter geweest van alle AG-afdelingen. De afgelopen jaren zijn we allemaal – misschien voor het eerst – supporter geweest van IT door de ambitieuze projecten van Philippe en zijn teams te steunen. Deze prijs is een erkenning voor een visionaire manager die zijn teams inspireert. Ik ben ervan overtuigd dat we samen nog grootse dingen zullen verwezenlijken." 

 


 

Werken in het ‘CIO of the Year 2022’ team?
Ontdek onze IT-vacatures

     
Foto’s
  • PhilippeVanBelle-237-jpg

  • groupe-cio-jpg