Corporate 30/11/2023

AG Insurance en Energy Infrastructure Partners ondertekenen partnerschap voor windmolenpark Nysäter

AG wordt belangrijke minderheidsaandeelhouder in een van Europa's grootste onshore windprojecten

 

Brussel, 30 november 2023 - AG Insurance (AG) en Energy Infrastructure Partners (EIP) hebben een overeenkomst ondertekend waarbij AG Insurance een belangrijke minderheids-aandeelhouder wordt in het windmolenpark Nysäter in Zweden. Nysäter is gunstig gelegen in de gemeente Härnösand, en is een van de grootste onshore windparken in Europa. Het park levert elektriciteit aan ruim 300.000 gezinnen. Voor AG betekent deze investering een nieuwe stap voorwaarts in zijn duurzame beleggingsstrategie. EIP heeft er op zijn beurt een topaandeelhouder bij voor dit belangrijke energieproject.

 

Windmolenpark Nysäter

Het windmolenpark Nysäter werd in juli 2022 officieel in gebruik genomen. Het is een van de grootste onshore windmolenparken in Europa. De faciliteit bestaat uit twee gebieden, Hästkullen en Björnlandhöjden, beslaat 78 km² en produceert 1,7 TWh elektriciteit per jaar. Dat komt ruwweg overeen met het jaarlijkse energieverbruik van meer dan 300.000 gezinnen.


Het windmolenpark draagt bij aan de vermindering van de uitstoot met 1 miljoen ton koolstofdioxide per jaar, wat overeenkomt met de uitstoot van iets meer dan 600.000 auto's. Nysäter is gunstig gelegen, beschikt over alle nodige vergunningen, is volledig gecontracteerd en beschikt over uitstekende windbronnen en infrastructuur. 


Verdergezet partnerschap tussen EIP en AG

De ondertekening van dit partnership vormt de basis voor een hernieuwde en vruchtbare samenwerking tussen Energy Infrastructure Partners en AG Insurance.

 

Wim Vermeir, Chief Investment Officer van AG, zei: "Op een duurzame manier investeren vormt een van de strategische doelen die we voor AG hebben gesteld. Ik ben heel blij dat AG deze veelbelovende samenwerking met EIP is aangegaan en dat we een aanzienlijk minderheidsaandeel verworven hebben in het Nysäter-project. Eerder dit jaar overschreed AG Insurance de grens van 10 miljard euro aan investeringen met een positieve impact, en we gaan door op de ingeslagen weg. Deze nieuwe investering toont aan dat we onze portefeuille van duurzame investeringen verder uitbreiden."

 


"We zijn blij dat we onze samenwerking met AG Insurance kunnen versterken met een nieuwe belangrijke investering. Hoewel EIP zijn langetermijninvestering in het windpark behoudt, biedt deze transactie een kans om de waarde te tonen die we de afgelopen vijf jaar voor onze klanten hebben gegenereerd," zegt Tim Marahrens, Partner bij EIP.  "Als toegewijde meerderheidsaandeelhouder van Nysäter op lange termijn kijken we ernaar uit om samen met onze partners te werken aan de energietransitie in Europa."

     
Foto’s
  • 23BX702_1200x630_NL-jpg

  • 118-1-jpg

  • 100-jpg

  • Nysäter_20201201_111003-jpg