Cultuur 07/09/2016

De AG Insurance Memorial Van Damme viert zijn 40e verjaardag !


​Dit jaar bestaat de AG Insurance Memorial Van Damme 40 jaar. Om dat te vieren, hebben we het afgelopen jaar heel wat initiatieven gelanceerd. Nu vrijdag 9 september zakken heel wat grote namen uit de atletiekwereld af naar het Koning Boudewijnstadion voor een onvergetelijk sportevent. Als titelpartner voor het derde jaar op rij is AG Insurance uiteraard ook van de partij om dit jubileum te vieren.



40 jaar, dat moet gevierd worden!


In 1977 werd de Memorial Van Damme opgericht ter nagedachtenis van Ivo Van Damme, één van de beste atleten uit de Belgische atletiekwereld die op 22-jarige leeftijd overleed na een brutaal auto-ongeval. 40 jaar later is de meeting uitgegroeid tot één van de grootste Belgische sportevents en tot de prestigieuze slotmeeting van de IAAF Diamond League. Voor de 40e verjaardag van de Memorial wilden de organisatoren de vaak onderschatte atletieksport extra in de verf zetten. Na heel wat initiatieven in de loop van de afgelopen maanden kan het feest nu bijna losbarsten. Maar eerst nog even terug- en vooruitblikken op de activiteiten rond deze 40e editie van de AG Insurance Memorial Van Damme.



De AG Insurance Urban Memorial Van Damme Series 


De afgelopen maanden streken in verschillende Belgische steden de Urban Series van de AG Insurance Memorial Van Damme neer. Voor één dag werden straten of pleinen in deze steden omgevormd tot atletiekstadions waarin Belgische topatleten het opnamen tegen internationale sterren. Zo kregen de kinderen de kans om te proeven van de atletieksport. In mei ging het spetterende atletiekfeest van start in Namen waar Nafi Thiam een knappe zege in het hoogspringen behaalde. Daarna volgden ook Gent (verspringen), Antwerpen (polsstokspringen) en Oostende (discuswerpen met Philip Milanov). Het slot van de Urban Series vond plaats op 4 september met een sprintduel over 200 meter tussen de broers Borlée op de Anspachlaan in Brussel, en een Europees record van de Nederlander Solomon Bockarie.

Dit jaar vindt voor de eerste keer één van de wedstrijden van de Memorial trouwens buiten het vertrouwde kader van het Koning Boudewijnstadion plaats. Op donderdag 8 september wordt de finale van het kogelstoten georganiseerd op de historische Grote Markt van Brussel, vlak voor het stadhuis.



Waving Hands, een record ter ere van onze atleten


Om onze Belgische olympische atleten, die het beste van zichzelf gaven op de Olympische Spelen in Rio, te feliciteren en te bedanken, zullen we het publiek van het Koning Boudewijnstadion vragen om in de loop van de avond zelf een nieuw wereldrecord te vestigen. Afspraak om 19.30 uur stipt in het stadion. Vanaf dan begint het aftellen om onze olympisch kampioene Nafissatou Thiam en de andere atleten van Team Belgium (eveneens met de steun van AG Insurance) te bedanken door ze met zoveel mogelijk mensen tegelijkertijd toe te wuiven!



Schitterend einde van de actie #Smurf2World


In december 2015, 40 weken vóór de Memorial, lanceerden we de actie Smurf2World. Maandenlang smurfte onze mascotte de wereld rond om verschillende atleten te ontmoeten. Nu vrijdag, 9 september, bereikt onze smurf uiteindelijk zijn eindhalte. Iedere smurf, gesigneerd door de atleten, wordt in de loop van​ september op eBay verkocht. De opbrengst gaat integraal naar Unicef. 



Een editie die nogmaals gesierd wordt door de inzet van de medewerkers van AG Insurance


Voor het derde jaar op rij zullen 130 AG Insurance ‘ambassadeurs’ (personeelsleden) aanwezig zijn op 9 september om de meer dan 40 000 bezoekers te verwelkomen, gadgets uit te delen, animatie te voorzien aan de verschillende stands en de mensen wegwijs te maken. Daarnaast superviseren ze ook het record Waving Hands. Dankzij hun vrijwillig engagement kunnen atleten en toeschouwers genieten van een unieke en onvergetelijke ervaring. 


Onze ambassadeurs vertellen je alles over dit event via de sociale media. Volg hen op Twitter en Facebook: @AGSupporters of met de hashtag #memorialvandamme


Afspraak op 9 september in het Koning Boudewijnstadion.


Meer info? www.aginsurancememorialvandamme.be​ 



Onze olympisch kampioene in de zevenkamp, Nafissatou Thiam,
is van de partij op 9 september tijdens de AG Insurance Memorial
Van Damme (hoogspringen).​

De laatste ‘Urban’ Memorial Van Damme vond plaats op zondag
4 september op de Anspachlaan.​

Om de atleten van Team Belgium te feliciteren, zal het publiek
nu vrijdag 9 september om 19.40 uur stipt proberen een nieuw
wereldrecord neer te zetten.​

Eén van de smurfen die binnenkort wordt geveild, kreeg een knuffel
van Olivia Borlée! #Smurf2World​

De AG Insurance-ambassadeurs staan klaar om de toeschouwers
​wegwijs te maken en gadgets uit te delen. ​

     
Foto’s
  • AG Insurance Ambassadors

  • Waving Hands

  • Memorial Van Damme 2016.JPG

  • nafi.JPG

  • smurf2world_olivia borlee

  • Urban MVD