Corporate 11/01/2023

Meer dan één op de twee Belgen wil overschakelen naar hybride of elektrisch rijden ... maar er zijn nog veel obstakels

De overgang naar duurzame mobiliteit versnellen – en meer bepaald naar de elektrificatie van het wagenpark – vormt al een paar jaar een belangrijk punt op de agenda van AG. Met deze evolutie in het achterhoofd ontwikkelde de verzekeraar begin 2022 een reeks specifieke waarborgen en diensten om de aankoop van een elektrische auto aan te moedigen. Om de onzekerheden van de Belgen hieromtrent in kaart te brengen, hield AG recent een enquête over hun ecologische intenties op het vlak van mobiliteit1. De conclusie is duidelijk: de wil om groener te gaan rijden is duidelijk aanwezig, maar er zijn nog heel wat financiële en praktische obstakels. Naar aanleiding van deze vaststelling en in aanloop naar het Autosalon stimuleert AG de overgang naar elektrisch/hybride rijden verder met een mooi financieel voordeel op de autoverzekeringspremie.


1 op de 10 gezinnen rijdt hybride of elektrisch ...   

 

Hybride en elektrische voertuigen doen het elk jaar beter. Volgens de enquête beschikt één op de tien gezinnen momenteel over een hybride of elektrische wagen. Daarnaast bevestigt iets meer dan de helft van de ondervraagden (53%) dat het volgende voertuig dat ze zullen aanschaffen een hybride of elektrische auto zou kunnen zijn. In het Brusselse Gewest stijgt dit cijfer tot 64%. 


Als we deze cijfers vergelijken met die van een gelijkaardig onderzoek van AG in 2019, zien we een grote stijging: vier jaar geleden bezat slechts 3% van de gezinnen een hybride of elektrische auto en was maar 1 op de 3 van plan er binnen de drie jaar een in huis te halen. Het huidige gedrag en de intenties rond meer elektrisch en ecologisch rijden zijn dus bemoedigend. 


Wat andere brandstoffen betreft, daalt het aandeel dieselvoertuigen (38% van de gezinnen nu, tegenover 46% in 2019). Het aantal benzinewagens blijft stabiel ten opzichte van 2019 (50% tegenover 51%). ... maar 1 op de 3 Belgen ziet nog heel wat obstakels

 

Ondanks de bemoedigende cijfers is er nog een lange weg af te leggen, want de obstakels om een elektrisch of hybride voertuig aan te schaffen blijven voor velen groot: meer dan 1 op de 3 Belgen (36%) is niet van plan om voor een volgend voertuig te switchen naar hybride of elektrisch. Natuurlijk zit de stijging van de energieprijzen daar voor iets tussen. Potentiële kopers noemen dit de belangrijkste reden waarom ze vandaag geen elektrisch voertuig kopen (22%), gevolgd door twijfels over de reële impact van een dergelijke keuze op het milieu (19%), het gebrek aan informatie en visie over de toekomst van elektrische mobiliteit (14%) en de moeilijkheid om thuis een laadpaal te installeren (13%). 


Wat vooral helpt om mensen te overtuigen om voor elektrisch of hybride te gaan is de prijs: de helft van de respondenten noemt een verlaging van de aankoopprijs van dergelijke voertuigen doorslaggevend, en 19% een mogelijke overheidspremie. 14% haalt een grotere autonomie van dit type auto aan.

 


Edwin Klaps, Managing Director Non-Life & Broker Channel bij AG : "Uit onze enquête kunnen we enkele duidelijke conclusies trekken: de meeste Belgen zijn alleen bereid om de stap naar elektrisch rijden te zetten als ze een financiële stimulans zien. En die is voor de meeste mensen vandaag nog onvoldoende. Bij AG zijn we ervan overtuigd dat elke onderneming – ongeacht de sector waarin ze actief is – haar maatschappelijke rol moet spelen door de hefbomen waarover ze beschikt te activeren. AG kan en wil een reële impact hebben. Daarom nemen wij onze verantwoordelijkheid door mensen die een elektrisch/hybride voertuig willen kopen een mooie korting op hun verzekeringspremie te geven."

 

Actie EcoBonus: korting op autoverzekering voor hybride/elektrische voertuigen

 

Volgens de resultaten van een andere enquête, uitgevoerd door onze partner BNP Paribas Fortis2, vinden bijna 2 op de 5 Belgen (39%) een verlaging van de verzekeringspremie het belangrijkste wat een bank of verzekeraar kan doen om hen aan te moedigen over te schakelen naar een elektrisch/hybride voertuig.  


Ter gelegenheid van het Autosalon in januari wil AG de aankoop van een elektrisch of hybride voertuig aanmoedigen door zijn klanten een korting van 10% op hun autoverzekeringspremie aan te bieden, niet alleen in burgerlijke aansprakelijkheid, maar ook in Top Omnium3. En dit voor de volledige looptijd van het contract. 


"Ik ben me ervan bewust dat dit niet alle obstakels voor de aankoop van een elektrisch of hybride voertuig zal wegnemen, maar als we met onze acties een aantal twijfelaars over de streep kunnen trekken, is dat een mooie stap voorwaarts in de richting van een groenere mobiliteit. Het gaat hier om een collectieve maatschappelijke verantwoordelijkheid. We willen dat elk bedrijf dat actief is in de mobiliteitssector – op welke manier dan ook – creatief omgaat met de twijfels rond elektrisch rijden. Want alle beetjes helpen", besluit Edwin Klaps.

 

Meer info over de actie EcoBonus op onze klantensite.

 


1  Enquête uitgevoerd in opdracht van AG door het onderzoeksbureau CheckMarket By Medallia tussen 3/10/2022 en 1/11/2022, bij 1000 respondenten – representatieve streekproef qua taal, geslacht en leeftijd.
2  Enquête uitgevoerd in opdracht van BNP Paribas Fortis door het onderzoeksbureau Profacts, tussen 10 en 18 november 2022 bij 2.000 Belgen boven de 18 jaar, een representatieve steekproef qua taal, geslacht en leeftijd. De maximale foutmarge in deze steekproef is 2%.
3  Actie EcoBonus van 3/01/2023 tot en met 30/06/2023: 10% korting op BA Auto, Multirisk en Stoffelijke Schade bij het afsluiten van een nieuw contract (nieuwe zaak of vervanging voertuig) voor een elektrisch of hybride voertuig (plug-in of zelfopladend). Het voordeel geldt tijdens de hele looptijd van het contract. Bovendien kan deze actie gecombineerd worden met andere acties zoals Totaalklant, AG KmBonus en Rijhulpsystemen.
 

     
Foto’s
  • Salon-auto-ecobonus-voiture-electrique-jpg