Corporate 14/11/2017

De financiële markten in 2018, bekeken vanuit het perspectief van een verzekeraar


Met 76 miljard EUR aan financiële activa is AG Insurance de grootste institutionele belegger in België. Hoe zien we de financiële markten evolueren in 2018? Wat zal de impact zijn op het beheer van onze activa? Wim Vermeir, CIO, en Filip Corten, Senior Strategist, gingen tijdens een persconferentie op 14 november dieper in op deze en andere vragen. Dit zijn de belangrijkste conclusies.


Macro-economie

De economische heropleving zet zich door, alhoewel de groei iets kan vertragen.

In China blijven de vooruitzichten op korte termijn positief, maar op langere termijn blijven er risico’s bestaan.

Ondanks de hoge overheidsschuld scoort België over het algemeen beter dan gemiddeld.

De centrale banken zullen in 2018 een minder soepel beleid voeren. 

We verwachten een beperkte renteverhoging in de VS en een vermindering van het aankoopprogramma in de Eurozone.Activaklassen

Wellicht zullen de rentes wat aantrekken, maar de komende jaren zullen ze wel op historisch relatief lage niveaus blijven.

In de risicovollere activaklassen beschouwen we bedrijfsobligaties als duur.

Vooral Europese en emerging aandelen hebben op langere termijn het meeste potentieel, net als selectief gekozen niet-genoteerd vastgoed.Beleggingsportefeuille

Met 76 miljard EUR aan activa in eigen beheer (68 miljard EUR in tak 21 en 8 in tak 23) is AG Insurance de grootste institutionele belegger in België. 

In een marktomgeving die wordt gekenmerkt door lage rendementen en een sterke volatiliteit, houdt AG Insurance vast aan matching principe: beleggen op looptijden in lijn met de looptijd van de toegekende waarborgen.

We focussen op illiquide beleggingen, zoals rechtstreekse leningen aan overheidsinstellingen, bedrijven met sterke balansen, infrastructuurprojecten, aangevuld met woonleningen. 

     
Foto’s
  • vermeir225-jpg