Corporate 12/01/2017

De financiële markten in 2017 bekeken vanuit het perspectief van een verzekeraar

Met 80 miljard EUR aan financiële activa is AG Insurance de grootste institutionele belegger in België. Hoe zien we de financiële markten evolueren in 2017? Wat zal de impact zijn op het beheer van ons activa? Wat zijn de alternatieven voor de klassieke staatsobligaties en hoe hebben die de voorbije jaren gepresteerd? Wim Vermeir, CIO, en Filip Corten, Senior Strategist, gingen tijdens een persconferentie op 12 januari dieper in op al deze vragen. Dit zijn de belangrijkste conclusies.


Macro-economie


- ​Er wordt een versnelling van de wereldwijde groei verwacht. Sterker momentum in alle regio’s.

- De VS doen het goed. Zowel de consumentensector als de bedrijfssector dragen bij tot de groei.

- Donald Trump zou een licht positieve impact kunnen hebben op de groei, maar de uitvoering van zijn beleidsmaatregelen zou beperkt kunnen worden door het begrotingstekort.

- De economie in de eurozone doet het redelijk goed. Er wordt verwacht dat het herstel zich voortzet nu het vertrouwen van de consumenten en ondernemingen opnieuw toeneemt. De perifere landen moeten echter nog een grote inhaalbeweging doen.

- De centrale banken stellen zich agressiever op nadat de Federal Reserve Bank besloten heeft de rente te verhogen en de ECB haar inspanningen begint bij te stellen (tapering).

- De inflatie neemt lichtjes toe en dat zal zo blijven nu ook de olieprijs stijgt (vooral m.b.t. de euro).


Activaklassen


- ​Na een dieptepunt stijgen de rentevoeten opnieuw dankzij de degelijke economische groei, inflatie en ‘tapering’. In ons basisscenario verwachten we een beperkte rentestijging tot 0,65 %.

- De stijgende rentevoeten leiden tot negatieve rendementen voor Europese staatsobligaties.

- De spreads van Europese bedrijfsobligaties liggen relatief laag. Het stijgingspotentieel blijft dus beperkt aangezien een nieuwe ‘spread contractie’ onwaarschijnlijk is. De rendementen kunnen echter lichtjes positief zijn. High yield-obligaties zijn duur.

- De bedrijfsobligaties uit de opkomende markten vertonen potentieel, maar onze voorkeur gaat uit naar Amerikaanse bedrijfsobligaties die doorgaans minder volatiel zijn.

- De aandelen uit de eurozone zouden het goed kunnen doen: de waardering is niet excessief en de bedrijfswinsten herstellen zich. Amerikaanse aandelen zijn duur en we zien hier dus niet veel voordeel in. De aandelen uit de opkomende markten zijn zeer goedkoop en zouden het goed moeten doen naarmate het winstherstel zich concretiseert.​


Beleggingsportefeuille


- ​​Met 80 miljard EUR aan activa in eigen beheer (73 miljard EUR in tak 21 en 7 in tak 23) is AG Insurance de grootste institutionele belegger in België. 

- In een marktomgeving die wordt gekenmerkt door lage rendementen en een sterke volatiliteit, focussen we ons op de illiquiditeitspremie in defensieve directe leningen zoals infrastructuurleningen, staatsleningen en hypothecaire leningen. 

     
Foto’s