Corporate 22/02/2022

Eunice en Franklin bij de zwaarste stormen van de voorbije decennia

De stormen Eunice en Franklin die de voorbije dagen over heel Europa trokken, hebben ook in België heel wat schade berokkend.  De meeste schadegevallen lijken zich wel in Vlaanderen te situeren. AG verwacht dat Eunice en Franklin samen, zowel qua aantal schadegevallen als qua totale kostenplaatje, aan de top zullen komen van het lijstje van de zwaarste stormen van de voorbije decennia.

Met windsnelheden tot 130 km/uur en meer was Eunice aangekondigd als één van de zwaarste stormen die ons land getroffen heeft sinds 1990. In dat jaar raasden de stormen Daria en Vivian met windsnelheden tot 168 km/h over het land*. Meer recent waren de elkaar opvolgende voorjaarsstormen Dennis en Ciara van februari 2020 goed voor zowat 30.000 schadedossiers bij AG. Gezien hun omvang en bereikte windsnelheden, ziet het er echter naar uit dat Eunice en Franklin samen die schade sterk zullen overtreffen .
 
Tot maandagavond 21 februari ontving de marktleider in woningverzekeringen (met een marktaandeel van ongeveer 25%) al meer dan 10.000 schadeaangiftes. Maar AG gaat ervan uit dat er de komende dagen en weken nog tienduizenden schadeclaims zullen bijkomen. Heel wat klanten geven schadegevallen namelijk aan bij hun makelaar, die ze vervolgens doorgeeft aan de verzekeraar. Op basis van zijn ervaring met vorige stormen, verwacht AG dat het voor Eunice en Franklin samen in totaal meer dan 40.0000 aangiftes zal ontvangen. Voor een betrouwbare inschatting van de totale kostprijs is het volgens AG nog te vroeg. 
 

Zonnepanelen


Wat alvast opvalt is het groot aantal schadegevallen aan zonnepaneleninstallaties op daken van woningen, wellicht het gevolg van de extreem hoge windsnelheden die met Eunice en Franklin gepaard gingen. Op dat vlak kan AG zijn klanten geruststellen: zonnepanelen zijn in de Top Woning verzekering van AG standaard verzekerd tegen stormschade.

AG bevestigt dat de prioriteit in de eerste dagen ging naar het vrijwaren van de zwaarst getroffen woningen van verdere schade door wind en regen. Zo heeft het eigen netwerk van herstellers Homeras de voorbije dagen al meer dan 1.500 opdrachten voor dringende interventies uitgevoerd.
 

Voorbereidingen getroffen
 

Bij piekevenementen zoals deze stormen is het zeer belangrijk goed voorbereid te zijn en over voldoende experts en herstellers te beschikken om snel ter plaatse de schade te kunnen vaststellen en de dringendste herstellingen uit te voeren. AG beschikt over een eigen netwerk van 55 experts die elke dag op het terrein zijn en AG had in de aanloop naar de stormen al de nodige afspraken gemaakt om dat netwerk aan te vullen met externe experts en alle procedures op te frissen. Bovendien past AG steeds vaker nieuwe technieken toe, zoals expertise via smartphone of tablet, waarmee het de schadeafhandeling aanzienlijk kan versnellen. Ten slotte gebruiken de experts en de schadebeheerders, maar ook de makelaars, steeds vaker een berekeningsmodule waarmee ze zeer snel de hoogte van de schade kunnen inschatten zonder een bestek te moeten afwachten. Ook dat draagt ertoe bij dat schadegevallen steeds sneller kunnen afgehandeld worden.
 

Edwin Klaps, Managing Director Schadeverzekeringen
“Het is op piekmomenten als deze stormen dat we - dankzij onze organisatie, expertise en netwerk - onze maatschappelijke meerwaarde als verzekeraar kunnen bewijzen. Vele klanten beleven moeilijke momenten en dus is het onze opdracht om hen in staat te stellen om zo snel mogelijk hun normale leven weer te kunnen opnemen en hen te vergoeden of de schade te herstellen.  Onze gespecialiseerde medewerkers en experts op het terrein, maar ook de vele makelaars met wie AG samenwerkt, zullen de volgende weken alles in het werk stellen om dit mogelijk te maken.”
 

Meer info over de dekking bij Storm en enkele tips voor een vlotte schaderegeling 
 



* Meer info over de stormen van 1990, maar ook over andere zware stormen in de voorbije decennia, vindt u op de website van het KMI.  
     
Foto’s
  • pexels-oleg-magni-1077536