Maar ondanks grote tevredenheid over vorige staatsbon blijft de Belg vrij terughoudend over beleggen
Wat zullen de staatsboninvesteerders doen met de 22 miljard euro die vrijkomt op 4 september? Terwijl financiële spelers de voorbije maanden allerlei aanbiedingen lanceerden om een deel van dit geld binnen te halen, bleef het tot nog toe onduidelijk wat de Belgische belegger van plan is met het geld dat binnenkort vrij komt. Opnieuw in een staatsbon steken, beleggen op de beurs, parkeren op een spaarboekje, of misschien besteden aan vastgoed of een reis?
Onderzoek van AG Insurance1, de Belgische marktleider in levensverzekeringen, toont aan dat de helft2 van wie vorig jaar investeerde in de staatsbon, plant om dat in september opnieuw te doen. De andere helft heeft – ondanks een algemeen grote tevredenheid over de staatsbon – niet deze intentie. O.a. omwille van een lager rendement zoeken ze een andere bestemming voor hun vrijkomende geld.
Belegger opvallend tevreden over staatsbon
Uit de iVOX enquête van AG blijkt dat de staatsbon als belegging met vlag en wimpel geslaagd is, met een gemiddelde tevredenheidsscore van 8,3 op 10. Factoren zoals een goed rendement (48%), de veiligheid van de investering (43%), het belastingvoordeel (35%) of het voorspelbaar rendement (35%) dragen bij tot deze positieve waardering.
Bij degenen die niet in de staatsbon investeerden, worden een gebrek aan voldoende financiële middelen (32%), geen interesse in beleggen (22%) en onvoldoende kennis over de risico's (14%) als de belangrijkste redenen genoemd. Vooral jongeren geven aan dat ze niet begrijpen hoe het proces werkt of er simpelweg niet van op de hoogte te zijn.
(Her-)Bestemming van de 22 miljard euro
Ondanks het overweldigende succes van de staatsbon en mee gedreven door talrijke commerciële acties van financiële instellingen de afgelopen maanden, overwegen de Belgen die een jaar geleden intekenden op de staatsbon vandaag een breed scala aan opties voor hun geld dat op 4 september vrijkomt.
Ruim een kwart (27,2%) van de staatsboninvesteerders is nog onbeslist. Van wie wel al een beslissing heeft genomen, geeft 27,8% aan het geld terug te willen parkeren op een spaarboekje. Een significant deel van het geld dat vrijkomt gaat richting termijnrekeningen (15,5%), beurstransacties (12,1%), spaarverzekeringen (11,8%) enzovoort.
Anderen kiezen voor investeringen in vastgoed of verbouwingen (8%). Daarnaast is het opmerkelijk dat vooral jongeren (<= 34 jaar) met het geld op vakantie willen gaan (18%).
Wat dan met de nieuwe staatsbon zonder fiscaal voordeel, die de overheid op 5 september lanceert? De helft (50,2%) van wie vorig jaar intekende op de staatsbon, blijkt er opnieuw voor te willen kiezen. Van die beleggers zegt de helft hetzelfde budget te willen investeren, 2 op 5 zou ditmaal minder investeren.
Binnen de totale Belgische populatie zegt 1 op de 8 Belgen de nieuwe staatsbon te overwegen.
Vorig jaar heeft de lagere roerende voorheffing voor veel mensen de doorslag gegeven om te investeren in de staatsbon. Meer dan de helft van de respondenten geeft immers aan dat ze niet in de staatsbon zouden hebben geïnvesteerd als die zonder de lagere roerende voorheffing – 15% in plaats van 30% - was uitgegeven. Het feit dat de overheid de staatsbon deze keer uitgeeft zonder speciale belastingvoordelen, kan mee verklaren waarom het enthousiasme dit keer wat bescheidener is.
De Belg belegt niet, of slechts voorzichtig
Als we de relatie van de Belg tot investeren in een breder perspectief plaatsen, dan zien we een bredere maatschappelijke trend. Want wat blijkt? Liefst 4 op de 10 Belgen (39,5%) zegt vandaag helemaal niet te beleggen. Als voornaamste reden halen ze angst voor financiële risico’s aan. Een gebrek aan vertrouwen in de eigen financiële kennis speelt ook een rol. Zo denkt bijna de helft (48,4%) van zichzelf over onvoldoende kennis te beschikken om verstandige beleggingsbeslissingen te nemen. Vrouwen schatten hun financiële kennis lager in dan mannen.
Maar liefst 61% laat zijn geld liever op een spaarrekening staan in plaats van het te investeren. Heel wat Belgen laten dus kansen liggen om hun kapitaal te doen groeien.
Benny De Wyngaert, Managing Director Bank Channel & Life Insurance bij AG: “Als financiële instelling moeten we mensen helpen met het versterken van hun basiskennis rond financiën en verzekeringen, zodat zij de beste keuze kunnen maken in functie van hun beleggersprofiel en duurzaamheidsvoorkeur. Nu zien we nog dat de Belg vooral een financiële reserve wil opbouwen via een spaarrekening of via vastgoed, terwijl het belangrijk is om gediversifieerd te investeren. Het feit dat 62%3 van de Belgen banken en verzekeraars beschouwt als zijn belangrijkste informatiebronnen voor beleggingsbeslissingen stemt in dit opzicht hoopvol.”
Wie van de bevraagde Belgen zijn geld wél aan het werk zet, doet dat via een breed spectrum aan producten. Spaarverzekeringen, en dan vooral Tak 21 (25,4%), aandelen (24,9%), staatsbonnen (20,8%) en termijnrekeningen (20,5%) zijn populair. In totaal heeft ongeveer 40% van de beleggers spaar- of beleggingsproducten bij een verzekeraar.
AG Insurance trok onlangs de gewaarborgde rente op zijn populairste Tak 21-levensverzekeringen “Future Invest Bon” en “AG Invest+” op. Nieuwe klanten of bestaande klanten die een nieuw contract afsluiten, ontvangen de eerste twee jaar van de looptijd een gewaarborgd rendement van 3,50 procent bruto. In de daaropvolgende jaren wordt dat 2,25 procent, eventueel aangevuld met een jaarlijkse winstdeelname. Het aanbod laat toe om optimaal te profiteren van de momenteel hogere kortetermijntarieven, terwijl het de zekerheid biedt van een aantrekkelijk rendement op de lange termijn.
1 Online onderzoek uitgevoerd door onderzoeksbureau iVOX in opdracht van AG Insurance tussen 22 juli 2024 en 31 juli 2024 bij 2000 Belgen representatief op taal, geslacht, leeftijd en diploma. De maximale foutenmarge bij 2000 Belgen bedraagt 2,08%.
2 Enquête uitgevoerd tussen 22 juli 2024 en 31 juli 2024, periode waarin de exacte voorwaarden van de nieuwe staatsbon nog niet bekend waren.
3 Van de bevraagde Belgen geeft 62% aan te vertrouwen op het advies van financiële adviseurs bij investeringsbeslissingen. 22% doet dat niet, en 16% heeft geen mening.