Corporate 19/04/2021

AG gaat via scholen strijd aan tegen eenzaamheid bij jongeren

AG biedt in samenwerking met Uitgeverij Averbode een gratis educatief pakket aan voor het secundair onderwijs. Met dit pakket, dat werd opgesteld door experten en conform aan de eindtermen is, kunnen leerkrachten en leerlingen samen de problematiek van eenzaamheid bij jongeren aanpakken. Leerkrachten kunnen van grote betekenis zijn voor jongeren om hun plaats te vinden in de samenleving. Om hen ondersteuning te bieden bij het voorkomen, signaleren en aanpakken van eenzaamheid zijn vanaf nu kant en klare lesfiches, instructievideo’s, clips en een cursus beschikbaar op www.allentegeneenzaamheid.be, het webplatform van AG. Op het platform kan zelfs een fictiereeks bekeken worden, die het thema tastbaarder maakt bij deze doelgroep.


Jongeren lijden onder voortslepende coronacrisis


Bijna 50% van de jongeren in België geeft aan zich soms eenzaam te voelen. 6 op 10 zegt zelfs zich vaker eenzaam te voelen sinds de coronapandemie. Bovendien hebben meerdere onderzoeken aangetoond dat het gevoel van eenzaamheid een grote impact heeft op het welzijn van jongeren waardoor ze vatbaarder worden voor psychische problemen. Het educatief pakket fungeert als gids voor jongeren en leerkrachten om enerzijds eenzaamheid in de klas te herkennen en anderzijds samen tegen te gaan. Ook jongeren die zelf weinig last hebben van eenzaamheid, leren hoe ze hun steentje kunnen bijdragen. Vaak kan dat al via kleine gebaren en in eigen omgeving.
 

 

Heidi Delobelle, CEO van AG
 "
De mentale en sociale impact van de pandemie is voor jongeren erg zwaar. Er rust bovendien een taboe onder jongeren op het erkennen van die gevoelens van eenzaamheid waardoor de drempel om hulp te zoeken erg hoog is. Daarom is het belangrijk dat we eenzaamheid vooral bij deze leeftijdsgroep bespreekbaar maken en concrete acties ondernemen. Het onderwijs is daar een sterk kanaal voor."



Fictiereeks Doorsch(r)ijnend


Om eenzaamheid tastbaarder te maken, heeft het educatief jongerenplatform EDtv de fictiereeks Doorsch(r)ijnend ontwikkeld. De reeks vertelt het verhaal van de 17-jarige Merel die worstelt met het vinden van een plek in de klas. Ze heeft vooral moeite om nieuwe vrienden te maken nadat het contact met haar beste vriendin verwaterd is. Deze reeks, een ideale introductie van het thema, is eveneens beschikbaar op het webplatform www.allentegeneenzaamheid.be.



Een stap verder in de strijd tegen eenzaamheid


Meer dan woorden of bewustwording vereist de strijd tegen eenzaamheid en sociale uitsluiting concrete acties. AG bestrijdt al meer dan 20 jaar armoede en sociale uitsluiting door verschillende hulporganisaties te steunen die zich inzetten voor iedereen die het moeilijk heeft om een plek te vinden in onze maatschappij. Dit initiatief is mede mogelijk gemaakt dankzij een nauwe samenwerking met Uitgeverij Averbode en EDtv.
 
 
     
Foto’s
  • scholen van morgen 3-jpg