Csr 25/04/2023

AG boekte mooie vooruitgang op het vlak van duurzaamheid in 2022

In 2022 verhoogde AG zijn investeringen in projecten die bijdragen aan de transitie naar een duurzamere wereld tot 9,3 miljard euro. Het is een van de markante cijfers in het nieuwe duurzaamheidsrapport 2022 van AG, maar niet het enige. “We plaatsen duurzaamheid centraal in al onze activiteiten en zetten in 2022 mooie stappen in verschillende domeinen”, zegt CEO Heidi Delobelle. We strikten haar, directeur Duurzaamheid Nathalie Erdmanis en Chief Human Resources & Sustainability Officer Jan Heyvaert voor een interview.

 

Kan het duurzaamheidsrapport van AG ons verrassen? 

Heidi Delobelle: “Duurzaamheid is een belangrijk deel van wie we zijn, want als verzekeraar denken we per definitie op de lange termijn. Maar we zijn niet alleen de Belgische marktleider in de verzekeringen: we zijn ook de grootste institutionele investeerder in België, een grote en belangrijke werkgever én een verantwoordelijke onderneming. Door duurzaamheid centraal te stellen in al onze activiteiten, kunnen we een wezenlijke impact hebben in verschillende domeinen. Ook in de domeinen waar je niet meteen aan denkt als je aan een verzekeraar denkt.”

 

Jan Heyvaert: “Duurzaamheid gaat over de purpose van ons bedrijf en welke rol we in de maatschappij willen spelen. Strategisch gezien is het een knappe en gedurfde zet van AG om de domeinen HR, Sustainability, Facility, corporate marketing, communicatie, sponsoring en employer branding samen te zetten. De rol die we op het vlak van sustainability willen spelen en vertellen, moet zich immers ook weerspiegelen in de manier waarop we met onze eigen mensen en middelen omgaan. Het is een en-en-enverhaal: we zetten zowel intern als extern stappen in de goede richting, en we doen dat allemaal samen. Letterlijk elke afdeling van AG is betrokken in dit verhaal.”

 

Wie duurzaamheid zegt, denkt vaak aan de klimaatproblematiek. Terecht?

Nathalie Erdmanis: “De klimaatproblematiek krijgt heel wat aandacht in de media en maakt inderdaad deel uit van ons duurzaamheidsverhaal. We hebben bijna 70 miljard euro aan activa onder beheer. 9,3 miljard daarvan investeren we in projecten die bijdragen aan de transitie naar een duurzamere wereld. Daarnaast lanceerden we zelf een programma om de CO2-uitstoot van onze activiteiten fors te verminderen. Maar van de drie ESG-factoren – Environmental, Social & Governance – kunnen wij als verzekeraar vooral op sociaal vlak zorgen voor een positieve verandering. Denk maar aan onze campagne om eenzaamheid onder de aandacht te brengen, of ons Return to Work-programma om mensen na een burn-out te ondersteunen bij hun werkhervatting. Intern stelden we in 2022 verder een actieplan op rond diversiteit, gelijkwaardigheid en inclusie, om van AG echt een great place to grow for all te maken.”

 

Kan je als verzekeraar ‘sturend’ zijn op het vlak van duurzaamheid? 

Heidi Delobelle: “Als verzekeraar maken wij zelf duurzame keuzes, maar kunnen we inderdaad ook anderen aansporen om die te maken. Zo bieden we onze klanten nu al 40 spaar- en beleggingsproducten aan die het Towards Sustainability-label dragen. Dat label wordt alleen toegekend aan financiële producten die voldoen aan strenge duurzaamheidscriteria. Met onze mobiliteitsoplossingen proberen we ook de bezorgdheden rond elektrisch rijden weg te nemen bij de consument en mensen te motiveren om de overstap naar elektrisch rijden te maken. En als investeerder kiezen we niet alleen zorgvuldig de projecten uit waarin we investeren, maar kunnen we ook een stem hebben in aandeelhoudersvergaderingen en bedrijven in onze portefeuille in een duurzamere richting sturen.”

 

Nathalie Erdmanis: “We willen systematisch méér en vooral beter doen. We weten dat dat een werk van lange adem is, maar we zetten jaar na jaar stappen vooruit.”

 

 

Duurzaamheidsrapport 2022

 

Lees het duurzaamheidsrapport 2022 voor een overzicht van alle duurzaamheidsrealisaties van het afgelopen jaar van AG als verzekeraar, als investeerder, als werkgever en als maatschappelijk verantwoordelijke onderneming.

     
Foto’s
  • Sustainability-jpg