De vervagende ster van de "Magnificent 7"?

Recente gebeurtenissen hebben de glans van de zeven grote Amerikaanse techaandelen, de “Magnificent 7”, aangetast. Een tijdelijke dip of het einde van een cyclus?

Al maandenlang zijn de "Magnificent 7" de onbetwiste sterren van de aandelenmarkten. De afgelopen weken is hun ster echter enigszins verbleekt door een wisselvallige resultatenperiode en de opkomst van een Chinese start-up op het gebied van artificiële intelligentie (AI). Is dit slechts een tijdelijke dip of is dit het einde van een cyclus voor de "Magnificent 7"?

Met een rendement van 107% in 2023 en nog eens 67% in 2024, een nettowinst van 1,97 miljard dollar en een beurswaarde van 17,94 miljard dollar (wat neerkomt op bijna 35% van de S&P500-index), is de titel "Magnificent" zeker niet misplaatst voor deze zeven aandelen.

Een verrassende aankondiging op 27 januari zorgde voor opschudding op de beurzen. Dit heeft alles te maken met de komst van een Chinese AI-start-up. DeepSeek, de naam van deze nieuwe speler, beweert namelijk een AI-model te hebben ontwikkeld met aanzienlijk lagere investeringen (zie onderstaande grafiek), gebruikmakend van oudere chips (een gevolg van het exportverbod van de nieuwste Nvidia-chips naar China) en met een veel lager energieverbruik voor de training van zijn model.

Vergelijking opleidingskosten van het Language Learning Model (Bron: BCA Research)
Vergelijking opleidingskosten van het Language Learning Model (Bron: BCA Research)

Hoewel de Nasdaq-index (de index voor technologieaandelen) slechts met 3% daalde, kelderde de koers van Nvidia met 17% waardoor in enkele uren tijd 600 miljard dollar aan beurswaarde werd weggevaagd (zie onderstaande grafiek), vooraleer enig herstel te tonen. Voor andere spelers was de impact minder groot: Alphabet verloor 4%, terwijl Amazon, Apple en Meta uiteindelijk in het groen eindigden. Nadat de eerste schok verwerkt was, herstelde de Nasdaq zich snel en won binnen een week de verliezen terug.

Aandelenkoers Nvidia versus S&P 500
Aandelenkoers Nvidia versus S&P 500

Deze gebeurtenis herinnerde de grote AI-bedrijven eraan dat na twee jaar van enorme investeringen in AI-ontwikkeling en infrastructuur, de volgende fase is aangebroken: winst maken via de verkoop van AI-modellen aan applicatie- en serviceontwikkelaars. 

De komst van deze nieuwe speler kan dan ook als een wake-upcall worden gezien, die de sector dwingt om processen verder te optimaliseren en kosten - hoofdzakelijk voor energieverbruik - te drukken. Dit werd bovendien begin februari bevestigd door de grote technologiebedrijven tijdens de publicatie van hun kwartaalresultaten.

Daarnaast zien we ook nieuwe initiatieven, zoals de door president Trump aangekondigde investering van maar liefst 500 miljard dollar ter ondersteuning van AI-infrastructuur in de VS. Dit miljardenproject, genaamd "Stargate", en gefinancierd door Softbank, Oracle en OpenAI, zal dit jaar 100 miljard dollar investeren en de resterende 400 miljard dollar verspreid over de komende vier jaar. Dat zou de Amerikaanse technologiesector uiteraard een extra duw in de rug moeten geven.

Wat betekent dit voor beleggers?

Binnen de MultiManagement-strategie blijft AG diversificatie vooropstellen in haar open tak 23-fondsen, onder andere door de beheerders die het selecteert. Wat betreft de Amerikaanse technologiesector heeft AG in de loop van het jaar 2022 beleggingsbeheerder Axiom toegevoegd in haar klassieke aandelenfonds (en in 2024 in het Sustainable-fonds) om te profiteren van hun expertise op dit specifieke terrein.

Hoewel sectoren zoals technologie en financiën enigszins overwogen zijn, bewaakt AG voortdurend een evenwichtige spreiding over alle sectoren (zie onderstaande grafiek). Voorzichtigheid blijft echter geboden gezien de hoge waarderingen van deze technologiereuzen. Sommige van onze beheerders hebben een aantal van deze aandelen dan ook recentelijk afgebouwd.

Sectorverdeling van het wereldwijde aandelenfonds
Sectorverdeling van het wereldwijde aandelenfonds

Dankzij de unieke MultiManagement-aanpak past AG haar portefeuille van beheerders voortdurend aan op basis van marktontwikkelingen, met als doel een stabiel langetermijnrendement te genereren.

Persberichten in je mailbox

Over AG

Met een marktaandeel (eind 2023) van 28,3% in levensverzekeringen en van 16,7% in schadeverzekeringen, is AG leider op de Belgische verzekeringsmarkt. AG verdeelt zijn producten via verschillende kanalen zodat elke klant op de hem passende manier bediend wordt: via onafhankelijke verzekeringsmakelaars en Fintro-agenten, via de kantoren van BNP Paribas Fortis en in samenwerking met grote ondernemingen en bedrijfssectoren voor hun groepsverzekeringen. AG telt meer dan 4400 gespecialiseerde medewerkers. Voor meer informatie, raadpleeg www.ag.be.