Preventie 24/06/2015

Positieve balans voor EHBO-opleidingen leraars

Eind vorig jaar kondigden het Rode Kruis Vlaanderen, Croix Rouge en AG Insurance een partnership van 5 jaar aan dat zich tot doel stelt om de impact van ongevallen in de school- en sportomgeving sterk te verminderen door de kennis van EHBO bij jongeren en hun begeleiders sterk te verhogen.
De voorbije maanden vonden de eerste EHBO-opleidingen aan leraars plaats en de balans is uitermate positief te noemen.Door de middelen die AG Insurance ter beschikking stelt, kan het Rode Kruis zijn aanbod aan EHBO-opleidingen voor leraren vervijfvoudigen: van 20 naar 100 gratis cursussen per jaar. Op die manier kunnen in de komende 5 jaar tussen de 45.000 en 60.000 extra jongeren (of zowat 20% van de totale schoolpopulatie) de principes van EHBO onder de knie krijgen.


De opleiding “Train the trainer” richt zich tot leerkrachten tweede en derde graad uit alle richtingen secundair onderwijs en is gespreid over vijf lesdagen. Aan Vlaamse zijde hebben de voorbije maanden reeds 44 leraars de opleiding gevolgd. Vanaf september worden opnieuw opleidingen georganiseerd in Mechelen, Antwerpen, Brugge, Hasselt en Gent.
Aan Franstalige kant, behaalden tijdens het schooljaar 2014-2015 reeds een tachtigtal leerkrachten van de Franse Gemeenschap hun Brevet Eerste Hulp.


De leerkrachten engageren zich om volgend schooljaar op hun beurt minstens 1 klas op te leiden, goed voor ongeveer 3.000 leerlingen in totaal.


Antonio Cano, CEO van AG Insurance:
“Als verzekeraar zitten preventie en veiligheid verweven in ons DNA. Door samen te werken met het Rode Kruis, die o.a. de voornaamste speler op het vlak van EHBO-opleidingen is, willen wij zoveel mogelijk mensen opleiden in het verstrekken van eerste hulp en op die manier bijdragen tot het redden van levens. Ons programma zal jongeren niet alleen beter beschermen, maar tegelijk van hen actieve en competente mensen maken op het vlak van preventieve gezondheidszorg.”


Leerkrachten kunnen zich vanaf nu inschrijven voor de opleidingen 2015-2016. Meer info:
http://www.rodekruis.be/wat-kan-jij-doen/volg-een-opleiding/zoek-een-opleiding/train-the-trainer/Foto’s
  • balans 225x150