Innovatie 24/11/2022

AG verzekert eerste zelfrijdend voertuig op openbare weg in België

Na eerdere proeven met zelfrijdende voertuigen in een besloten omgeving, neemt AG nu ook deel aan een proefproject van Colruyt Group waarbij voor het eerst in België een onbemand voertuig op de openbare weg zal rijden.

 

Een onbemand wagentje zal over een traject van 4 kilometer door de straten van Londerzeel leveringen verzorgen van het plaatselijke distributiecentrum naar een afhaalpunt van de online-dienst Collect&Go. AG verzekert de aansprakelijkheidsrisico’s verbonden aan dit voertuig. Als pionier in het verzekeren en promoten van alternatieve mobiliteitsvormen, wil AG op die manier ervaring opdoen en data verzamelen over de mogelijkheden en risico’s van autonome voertuigen en de introductie van innoverende mobiliteitsprojecten ondersteunen.

 

Het proefproject kadert binnen de ontwikkelingen van online shoppen, ook voor de dagelijkse boodschappen, een snelgroeiende en competitieve markt die wereldwijd inspeelt op de trend van ecologisch elektrisch transport in dichtbevolkte gebieden. 


Tom De Prater, eindverantwoordelijke voor Collect&Go: 
“In een snel veranderende e-commerce context zoeken we voortdurend naar manieren om de ‘last mile’ zo efficiënt en duurzaam mogelijk te organiseren. Er heerst nu al een wereldwijd tekort aan chauffeurs, het kostenplaatje van die laatste kilometers is vandaag torenhoog en de mobiliteit in steden een regelrechte uitdaging. Inzetten op innovatie, nieuwe oplossingen en state-of-the-art technologieën is daarom cruciaal.”.

 

Met de testrit op de openbare weg heeft dit project alvast een primeur te pakken. In België is het de eerste keer dat een wagen zonder fysieke chauffeur de baan op gaat. Bij eerdere testen met zelfrijdende voertuigen was er wel nog steeds iemand aan boord. Voor het voertuig werd een aansprakelijkheidsverzekering afgesloten bij AG, dat eerder al ervaring opdeed in projecten met zelfrijdende voertuigen. 

 

Edwin Klaps, managing director Non-life: 
“AG wil een belangrijke rol spelen in de mobiliteit van de toekomst. Deze nieuwe fase van onbemande voertuigen is voor ons een mooie opportuniteit om nieuwe evoluties van dichtbij op te volgen, er ervaring mee op te doen en data te verzamelen die we kunnen inzetten in de evaluatie van de risico’s. Vandaar onze rol als verzekeraar in dit project”.


Lees hiernaast het volledige persbericht van Colruyt group.

     
Foto’s