Csr 11/08/2022

AG verwelkomt Europese duurzaamheidsregels

Met de SFDR1 -verordening wil de Europese Unie de communicatie rond het duurzame karakter van financiële producten transparanter maken voor de consument. AG onderschrijft en steunt deze doelstelling. Aangezien de overgrote meerderheid van zijn spaar- en beleggingsproducten ecologische en/of sociale kenmerken heeft die ook worden gepromoot, heeft AG deze - conform aan de bepalingen van deze verordening - gecatalogeerd onder het zogenaamde “artikel 8”. Twee thematische fondsen werden zelfs onder “artikel 9” ingedeeld.
AG houdt voor al zijn producten een aanpak van maatschappelijk verantwoord beleggen (SRI) aan. 


De SFDR-verordening kadert in een actieplan van de Europese Unie om investeringen in duurzame economische activiteiten aan te moedigen. Meer bepaald verplicht de verordening financiële instellingen om op een gestandaardiseerde manier te communiceren over de verschillende duurzaamheidsaspecten van hun financiële producten. Dat moet het de consument makkelijker maken om het duurzame karakter van de verschillende producten op de markt te vergelijken. 

 

3 categorieën


Een belangrijke SFDR-verplichting houdt in dat de financiële instelling, naarmate een bepaald product een duurzaamheidsstrategie heeft, de klant meer en specifiekere informatie dient te geven. SFDR deelt financiële producten op in 3 categorieën, dit volgens de bepalingen van de artikels 6, 8 en 9 van deze verordening.
•    Producten die vallen onder artikel 9 hebben als doel om te beleggen in economische activiteiten die rechtstreeks bijdragen tot een milieu- of maatschappelijke doelstelling. Denk bv aan hernieuwbare energie of waterzuivering.
•    Producten die vallen onder artikel 8 promoten actief bepaalde milieu- en maatschappelijke kenmerken. Ze kunnen een uiteenlopend ambitieniveau met betrekking tot duurzaamheid hebben. Zo kunnen in deze producten bijvoorbeeld investeringen uitgesloten zijn in sectoren die schadelijk zijn voor het milieu. Denk bv. aan thermische steenkool die wordt gebruikt voor de opwekking van elektriciteit en warmte en fossiele brandstoffen die moeilijk met conventionele methoden kunnen worden gewonnen. 
•    Onder artikel 6 vallen ten slotte alle producten die niet onder artikelen 8 en 9 vallen en dus geen bijzondere aandacht besteden aan duurzame kenmerken.
 
Deze verplichting is ingegaan in maart 2021. Begin 2023 zal de transparantie bovendien nog worden uitgebreid. Zo zal AG onder meer via zijn website gestandaardiseerde precontractuele documenten en periodieke verslagen met informatie over duurzaamheid ter beschikking van de klanten stellen. Op die manier kunnen zij makkelijker de gepromote sociale en ecologische kenmerken en de duurzame doelstellingen van bepaalde producten vergelijken en begrijpen, volgens de door de EU vastgestelde structuur

Quasi-volledig aanbod in artikels 8 en 9


AG besteedt al meer dan 15 jaar bijzondere aandacht aan duurzaamheidsaspecten in zijn beleggings- en productbeleid en die aandacht is in de loop der jaren alleen maar versterkt. AG verwelkomt dan ook de bepalingen van de SFDR-verordening en ziet ze als een aanmoediging om al wat het al heeft ingevoerd te vertalen naar het door de Europese Unie geboden kader.
 

Bernadette Migisha, SRI-verantwoordelijke bij AG:
“De duurzame en verantwoorde benadering die we toepassen doorheen al onze beleggingen en producten, beantwoordt aan de vereisten van de betrokken artikels uit de SFDR-reglementering. Recent  hebben we besloten om - op enkele uitzonderingen na - al onze producten onder te brengen ofwel onder artikel 8, omdat ze ecologische en sociale kenmerken hebben die we ook promoten, ofwel onder artikel 9, omdat ze duurzame beleggingen tot doel hebben."

 
In zijn benadering van maatschappelijk en verantwoord beleggen, neemt AG immers voor alle producten die het op de markt brengt en ongeacht het thema of het soort fonds, systematisch de ESG-criteria (milieu, maatschappij, goed bestuur) en de duurzaamheidsrisico's mee in zijn beslissings- en beheersproces. Ook de ondernemingen die de beheerders voor de fondsen van AG selecteren, leggen sterk de nadruk op duurzaamheid, zowel in het beheer van hun activiteiten als in hun strategie en besluitvorming. Bovendien promoot AG voor het overgrote deel van zijn producten ook ecologische en sociale kenmerken.
 
Twee fondsen van AG worden onder artikel 9 gecatalogeerd. Zij gaan nog een stap verder op het vlak van duurzaamheid. Het betreft hier zogenaamde thematische fondsen die tot doel hebben om te beleggen in ondernemingen die oplossingen bieden in het domein van de klimaatverandering, zoals waterbeheer, zachte mobiliteit, nieuwe energieën enz. 
 

Enkele AG-mijlpalen op vlak van duurzaamheid in zijn beleggingen

-    In 2007 lanceerde AG al de eerste duurzame beleggingsmandaten in groepsverzekeringen. Vanaf 2008 werden ook een reeks thematische fondsen gelanceerd met de nadruk op duurzaamheid. Deze fondsen worden in tak 23 aangeboden aan particuliere klanten. 
-    In 2012 startte AG het project 'Investeren in de reële economie' op. In het kader hiervan werden de voorbije jaren een hele reeks infrastructuurprojecten gefinancierd die de samenleving ten goede komen, onder meer inzake hernieuwbare energie, openbaar vervoer of socialewoningbouw.  
-    Sinds begin 2019 weert AG alle investeringen in steenkool, tabak en wapens en houdt het in zijn analyses van alle nieuwe investeringen rekening met de ESG-factoren. 
-    Ook in 2019 ondertekende AG de principes voor verantwoord beleggen van de Verenigde Naties (UN PRI).
-    Eind 2019 ontving AG het Towards Sustainability-label2 voor een aantal Unitlinked-producten (Tak 23) en in 2020 was AG de eerste verzekeringsmaatschappij om Tak21-producten met dit label aan te bieden. Op dit moment heeft AG in totaal 30 producten met het Towards Sustainability-label, die samen 8,8 miljard euro onder beheer vertegenwoordigen.
-    In 2020 trad AG toe tot Climate Action 100+, een initiatief van investeerders dat de grootste uitstoters van broeikasgassen ter wereld wil aansporen om actie te ondernemen tegen de klimaatverandering, en in 2021 trad het toe tot CDP (Carbon Disclosure Project), een initiatief dat bedrijven aanspoort om klimaatgegevens te meten en te publiceren en om strategieën uit te voeren die milieuproblemen, gerelateerd aan de klimaatverandering, aanpakken. 
-    Sinds 2021 sluit AG formeel alle investeringen uit in de goksector en in Arctisch boren en olie- en gaswinning uit schalie en oliezand. 

Meer info over de manier waarop AG duurzaam en verantwoord beleggen toepast in de praktijk.


SFDR staat voor Sustainable Finance Disclosure Regulation, te vertalen als Verordening inzake informatieverschaffing over duurzaamheid in de financiëledienstensector.
2   Het verkrijgen van dit label betekent niet dat het financiële product beantwoordt aan de eigen duurzaamheidsdoelstellingen of dat het label voldoet aan de eisen van toekomstige nationale of Europese regels. Meer info hierover op www.fsma.be/nl/duurzame-financiering.


 
     
Foto’s
  • art8-sustainability