Cultuur 23/01/2023

AG ondertekent "Hier Niet"-charter tegen online haatspraak  

Op initiatief van een groep sociale mediabeheerders hebben een aantal leidende Belgische bedrijven, waaronder AG, vandaag een charter ondertekend dat ageert tegen online haatspraak. De ondertekenaars zullen zich mee inzetten tot het respectvol en leefbaar houden van sociale mediakanalen voor iedereen. De ondertekening van het “Hier Niet”-charter kadert in het streven van AG om diversiteit, equity en inclusie (DE&I) in al hun facetten te verankeren in het DNA van de onderneming. 


Aantal foute onlinereacties stijgt


Uit een onderzoek van Brandwatch blijkt dat online haatspraak de afgelopen drie jaar met zo maar even 38% is toegenomen. En dat merken de sociale mediabeheerders van de Belgische bedrijven dagelijks ook echt in de praktijk. Tijd dus om te reageren: Haatspraak? Scheldpartijen? SPAM of naaktbeelden? Hier niet.

 

Doelstelling van het “Hier Niet”-initiatief is het vastleggen van een aantal huisregels voor onlinereacties, met als doel sociale mediakanalen te behouden als een plaats waar je op een respectvolle manier kan zeggen wat je denkt. Zo blijven sociale netwerken leefbaar voor de beheerders van de sociale netwerken en voor iedereen die meeleest. 


“Hier Niet”-charter

 

Concreet engageren de ondertekenaars van het charter zich om te ageren tegen berichten die openbaar aanzetten tot haat, discriminatie, geweld of segregatie ten aanzien van een persoon of groep omwille van etniciteit, afkomst en culturele achtergrond, nationaliteit, religie, gender, seksuele geaardheid of een handicap.

 

Gebruikers die op sociale media van de ondertekenaars een reactie plaatsen die deze grenzen overschrijdt, zullen worden doorgestuurd naar de website hierniet.be, en hun reactie zal worden verwijderd. Op deze manier botst wie haatspraak verkondigt op een muur en wordt er geen platform geboden voor online haat.


AG ondertekent

 

De ondertekening van dit charter door AG sluit perfect aan op het het DE&I-beleid van de onderneming, dat gericht is op het creëren van een inclusieve werkplek die warm en familiaal aanvoelt, en waarin iedereen welkom is en gelijke kansen krijgt: AG als een “great place to grow for all”. Binnen zo’n werkplek is uiteraard geen plaats voor haatspraak, in welke vorm dan ook. 

 

Meer informatie op de website hierniet.be

 

     
Foto’s
  • Hierniet-png

  • niethier_logo_NL-png

  • Hierniet_visual_NL_16-9-png