Csr 09/07/2020

AG ondersteunt onderzoek KU Leuven naar vaccin en behandeling tegen COVID-19

Op het vlak van virus-research genieten Belgische onderzoekscentra een ijzersterke reputatie. In het licht van de wereldwijde zoektocht naar vaccins tegen COVID-19, is het meer dan ooit belangrijk dat dit onderzoek alle nodige middelen krijgt om zijn baanbrekend werk uit te voeren en te versterken. Daarom doneren AG en Ageas samen 750.000 EUR aan het onderzoek van het internationaal gerenommeerde Rega Instituut van de KU Leuven. “Hiermee willen we een betekenisvolle maatschappelijke bijdrage leveren aan het bestrijden van de zwaarste pandemie in 100 jaar”, stelt CEO Hans De Cuyper.

Het Rega Instituut, dat verbonden is aan de KU Leuven, is één van de vele wetenschappelijke instellingen die zich in de strijd tegen het coronavirus geworpen hebben. Niet verwonderlijk, want op het vlak van virus-research behoort de instelling tot de wereldtop. Het onderzoek onder leiding van professor Johan Neyts spitst zich toe op de ontwikkeling van een performant vaccin en op de identificatie van bestaande geneesmiddelen die kunnen helpen om besmette patiënten te behandelen. 

Hamsters
Het kandidaat-vaccin tegen COVID-19 van het team van professor Neyts is gebaseerd op het bestaande gelekoortsvaccin. Om tot deze kandidaat te komen, zijn verschillende prototypen uitgebreid getest op hamsters. Vandaag 9 juli communiceerde de KU Leuven over de eerste resultaten van het onderzoek die alvast veelbelovend zijn.  Zelfs één dosis van het vaccin biedt vrijwel volledige bescherming tegen een SARS-CoV2 longinfectie bij hamsters. Dit stemt de onderzoekers optimistisch.  Vooraleer het vaccin aan mensen kan worden toegediend moet het nu eerst worden geproduceerd door een faciliteit die hiervoor de nodige accreditatie heeft. Vervolgens kunnen de klinische studies worden opgestart. 

Virusremmers
Naast een vaccin kijkt de wereld ook hoopvol uit naar een krachtig antiviraal geneesmiddel tegen het coronavirus. Onderzoekers van de KU Leuven hebben een aantal beloftevolle onderzoeksprojecten op de rails gezet. Zo wordt gezocht of er van de werkzame bestanddelen van de vele bestaande geneesmiddelen stoffen zijn die eventueel ook het coronavirus remmen. Vervolgens wordt de werkzaamheid van combinaties van dergelijke middelen bestudeerd, eerst in celkweekjes, de beste vervolgens ook in geïnfecteerde hamsters. De onderzoekers hopen op die manier een combinatie van bestaande geneesmiddelen te identificeren waarvan de werkzaamheid bij een volgende uitbraak van het coronavirus kan worden bestudeerd bij patiënten. 
Daarnaast is het ook uitermate belangrijk om héél krachtige en specifieke remmers van het coronavirus te ontwikkelen, zoals die bijvoorbeeld wel al beschikbaar zijn.  De onderzoekers zoeken in honderdduizenden stoffen naar een paar moleculen die het virus in celkweekjes remmen. Het is zoeken naar een speld in een hooiberg. Daarna gaan ze samen met medicinaal scheikundigen aan de slag om de werkzaamheid te verbeteren en om op die manier hopelijk een krachtige specifieke remmer van het virus te ontwikkelen. 

Zeer dankbaar
Met een totale steun van 750.000 EUR, leveren AG en moederbedrijf Ageas een belangrijke bijdrage aan het verderzetten en het versterken van het onderzoek. 
 

Professor Johan Neyts:
Ik ben AG en Ageas zeer dankbaar voor hun genereuze steun, die ons in staat zal stellen om ons onderzoek met nog meer slagkracht te kunnen verderzetten. De wereldwijde schaal van de pandemie en het nog steeds stijgend aantal besmettingen maakt het meer dan ooit noodzakelijk dat wetenschappers, de overheid én de bedrijfswereld de handen in elkaar slaan. Dat bedrijven van de omvang van AG en Ageas die overtuiging delen, stemt me hoopvol dat we uiteindelijk de strijd tegen dit en mogelijk andere virussen zullen kunnen winnen.
 

Hans De Cuyper, CEO van AG: 
Als belangrijke actor in de Belgische samenleving, zijn we bijzonder verheugd dat we een Belgische instelling met de internationale naam en faam van het Rega Instituut kunnen ondersteunen in hun o zo belangrijke werk. We hebben te maken met de zwaarste pandemie van de voorbije 100 jaar met een ontzettende impact op het leven van ons allen. Door dit fundamentele onderzoek te steunen, willen we een betekenisvolle bijdrage leveren aan een snel herstel van het maatschappelijk en economisch welzijn.” 
 

Bart De Smet, CEO van Ageas:
“Het behoort tot het DNA van Ageas en zijn dochterondernemingen om hun verantwoordelijkheid in de samenleving op te nemen en samen te werken met uitmuntende partners, experts in hun domein. We hebben dan ook geen moment geaarzeld om het Rega Instituut en de KU Leuven onze steun te verlenen. We betuigen ons oprecht medeleven met de families van dierbaren die helaas hun strijd tegen COVID-19 verloren hebben en danken iedereen die menselijkheid blijft tonen en aandachtig blijft voor de meest kwetsbaren in onze samenleving.” 

     
Foto’s
  • Johan Neyts-jpg

  • Testing2-jpg