Csr 03/12/2020

AG ondersteunt imec in de ontwikkeling van Covid19-sneltest


Het snel en uitgebreid testen en opsporen van besmette personen speelt een cruciale rol in de bestrijding van het Covid19-virus. Het Leuvense onderzoekscentrum imec ontwikkelt een laagdrempelige ademtest die binnen de 5 minuten uitsluitsel moet geven of iemand al dan niet met Covid19 besmet is. “Die test kan een game-changer worden in de bestrijding van de pandemie en de sociale en economische gevolgen ervan”, stelt Heidi Delobelle, CEO van AG. “Als toonaangevend verzekeraar vinden we het dan ook onze maatschappelijke verantwoordelijkheid om de ontwikkeling van deze test financieel te ondersteunen.” AG maakt hiervoor 250.000 EUR vrij.

Hoe sneller besmette personen worden opgespoord, hoe beter we de besmetting zullen kunnen indijken. Evenzeer, hoe meer personen besmettingsvrij kunnen worden verklaard, hoe sneller we kunnen terugkeren naar een min of meer normaal sociaal leven. Sneltests spelen op dat vlak een cruciale rol en wereldwijd wordt dan ook koortsachtig gewerkt aan de ontwikkeling van verschillende van deze testen. 

De meeste testmethoden gebeuren echter op basis van bloed, speeksel of een staaltje uit de neus- of keelholte. En dat houdt een aantal beperkingen in op het vlak van verwerkingssnelheid, betrouwbaarheid of comfort voor de testpersoon. Bovendien tonen dergelijke tests wel aan of iemand in contact geweest is met het virus, maar verschaffen ze weinig of geen inzicht in de mate waarin de testpersoon besmettelijk is en het virus kan verspreiden. 

De sneltest die imec ontwikkelt, werkt op basis van uitgeademde lucht en is dus heel laagdrempelig. Bovendien zal de geteste persoon binnen de 5 minuten weten of hij drager is van het virus en of er een grote kans is dat hij of zij besmettelijk is. Deze tests kunnen dan ook een belangrijke rol spelen in het hernemen van het maatschappelijk en economisch leven, zoals voor het openbaar vervoer, de organisatie van culturele en sportevenementen, onderwijs, enz…
 

Heidi Delobelle, CEO van AG :
Krachtige sneltesten als degene die imec aan het ontwikkelen is, kunnen een game-changer worden in het indijken van de pandemie. Net zoals we het Leuvense Rega-Instituut financieel bijstaan in de ontwikkeling van een vaccin en een behandeling tegen Covid19, achten we het ook hier een daad van burgerschap en maatschappelijke verantwoordelijkheid om mee de ontwikkeling van deze veelbelovende sneltest te ondersteunen.  Bovendien is Imec een toonaangevend en innoverend bedrijf met Belgische roots. Voor AG, dat al 200 jaar in dit land en zijn economie verankerd is, is dit een extra motivatie om zijn schouders onder dit project te zetten.” 


Peter Peumans, CTO Health bij imec : 
COVID-19 houdt de wereld al maandenlang in een wurggreep en iedereen kijkt reikhalzend uit naar de eerste vaccins. Maar het zal ongetwijfeld nog een hele tijd duren vooraleer de hele bevolking gevaccineerd kan worden, en niet iedereen zal zich laten vaccineren. Snelle betrouwbare testen zoals degene die imec aan het ontwikkelen is, zullen ons toelaten om snel te kunnen anticiperen op uitbraken van het virus. Bovendien richten we onze blik meteen ook op de toekomst: we willen met onze test ook snel en flexibel kunnen inspelen op de opmars van andere virussen en ziektekiemen – zoals influenza, RSV en tuberculose, en van nieuwe, nu nog onbekende virussen.


 
Meer info op de website van imec 


 


 
     
Foto’s
  • COVIDVISUALOVERVIEW-jpg

  • 2020120101AGBAN-ImecNewsroomItem470x300-jpg