Innovatie 03/06/2021

AG neemt deel aan de kapitaalverhoging van Optimile met Touring en BNP Paribas Fortis

In het kader van zijn partnerschap met BNP Paribas Fortis en Touring om de mobiliteit van de toekomst te ontwikkelen, is AG begin 2020 aandeelhouder geworden van Optimile, een softwarebedrijf uit Gent. AG, Touring en BNP Paribas Fortis investeren nu 8 miljoen euro extra in Optimile om de scale-up te helpen bij de verdere ontwikkeling van diensten voor het laden van elektrische wagens en de multimodale mobiliteit.
 

Mobiliteitsgedrag van de Belg verandert

Met het akkoord van 18 mei over de fiscale aanmoediging van elektrische bedrijfswagens gaf de federale regering het startschot voor de transitie van bijtanken naar elektrisch opladen. Maar één van de grote knelpunten voor deze transitie is de beschikbaarheid en het aantal laadpalen. 1 op de 2 Belgen heeft namelijk niet de ruimte om een eigen laadpaal te plaatsen en zal dus op kantoor of op een publieke plaats moeten laden. Optimile schat dat, om de doelstelling van een 100% elektrisch bedrijfswagenpark tegen 2026 te behalen, er meer dan 100.000 nieuwe publiek toegankelijke laadpalen in België nodig zijn. 
Een mooie opportuniteit voor de B2B-markt en voor een Charging as a Service (CaaS)-bedrijf als Optimile. Er is dus een belangrijke rol weggelegd voor bedrijven, vastgoedontwikkelaars, retailers, energieleveranciers, autoverdelers en uitbaters van oplaadfaciliteiten. Optimile schat dat van de 100.000 benodigde publieke laadpalen meer dan de helft zal moeten worden geplaatst op de parkeerplaatsen van bedrijven of commerciële centra.
 

Toegankelijke terminals en gemakkelijke betaling

Met het cloud-based platform van Optimile kunnen bedrijven het opladen van elektrische voertuigen eenvoudig integreren in hun aanbod aan hun klanten en medewerkers. De smartphone-app is een echte mobiliteitsdienst (MaaS, voor Mobility as a Service) die toegang geeft tot één van de grootste netwerken van laadstations in Europa, de betaling vergemakkelijkt en bijvoorbeeld meteen kan worden gebruikt bij de invoering van een door de overheid gepromoot multimodaal mobiliteitsbudget voor werknemers.
 

AG en zijn partners steunen de ambitie van Optimile

Optimile wil de volgende jaren fors groeien in de e-mobilitymarkt en mikt hiervoor vooral op de B2B-markt. Het extra kapitaal van 8 miljoen euro hiervoor komt van AG, Touring en BNP Paribas Fortis. Het afgelopen jaar breidde het Optimile-team uit van 10 naar 25 medewerkers. Dat cijfer wil Optimile nog eens verdubbelen met 25 extra experts in de technische en commerciële teams.

Heidi Delobelle, CEO van AG :
"De recente overheidsbeslissingen rond bedrijfswagens onderstrepen eens te meer dat het mobiliteitsgedrag van de Belg de volgende jaren drastische veranderingen zal ondergaan, zeker als het gaat over de elektrificatie van het wagenpark en de evolutie naar multimodale verplaatsingen. In beide domeinen kunnen de expertise en het innoverend vermogen van Optimile een gamechanger betekenen. AG wil, zowel vanuit zijn productstrategie als vanuit zijn duurzaamheidsstrategie, deze ontwikkelingen mee vorm geven en sturen en ondersteunt dan ook volop het groeipotentieel van Optimile. Bovendien kunnen we door een aangepast verzekerings- en dienstenaanbod en door dochterondernemingen als AG Real Estate en Homeras/So SImply bij deze ontwikkelingen te betrekken, een extra stimulans geven aan de mobiliteit van de toekomst."


Lees het volledige persbericht hier.

     
Foto’s
  • ceo-ag-optimile

  • voiture-electrique-jpg

  • Logo-Optimile-White-jpg