Innovatie 10/09/2015

AG Insurance beloont bestuurders die investeren in rijhulpsystemen

Rijhulpsystemen zijn in wagens ingebouwde technieken die een veilig rijgedrag ondersteunen. Steeds meer constructeurs bieden ze, standaard of als optie, aan. Gezien de positieve impact van deze systemen op het aantal en de ernst van verkeersongevallen, wil AG Insurance deze evolutie ondersteunen. Klanten die dergelijke systemen aanschaffen, genieten een korting op hun verzekeringspremie van 10 %.





Een waaier aan technieken


De voorbije jaren werden heel wat rijhulpsystemen ontwikkeld, die ook steeds vaker door de constructeurs worden aangeboden.
• eCall dat, na een ernstig ongeval, automatisch de hulpdiensten waarschuwt;
• Adaptive Cruise Control (ACC) dat de snelheid van het voertuig automatisch aanpast aan deze van de voorligger om een veilige afstand te behouden;
• Automatic Emergency Braking (AEB), noodremsystemen die het voertuig automatisch afremmen of doen stoppen bij een dreigende kop-staart aanrijding;
• Lane Departure Warning (LDW), dat de bestuurder waarschuwt als hij onbedoeld van rijstrook verandert zonder richting aan te geven en Lane Keeping Support (LKS), dat de bestuurder helpt om in dergelijke gevallen zijn koers te corrigeren;
• Blind Spot Detection (dodehoeksignalisatie) dat de bestuurder waarschuwt als een voertuig zich in een positie bevindt die niet via de spiegels gezien kan worden;
• Attention Assist dat detecteert wanneer de bestuurder tekens van vermoeidheid vertoont en hem waarschuwt om een pauze te nemen.



Impact op aantal en ernst van de ongevallen


Een Europese studie* becijferde de impact van deze technieken op het aantal ongevallen met ernstige lichamelijke letsels als volgt:


Techniek                                                           Impact op aantal letselongevallen


eCall                                                                  - 11 %

Adaptative Cruise Control                                 - 11 %

AEB noodremsystemen                                    - 11 %

Lane Support                                                      - 6 %


Dodehoeksignalisatie                                         - 4 %


Attention Assist                                                   - 3 %

 
Veilig rijgedrag promoten


Als verzekeraar is AG Insurance natuurlijk rechtstreeks gebaat bij systemen die het aantal en de kostprijs van verkeersongevallen doen dalen. Bestuurders die minstens 2 van de 6 hogervermelde systemen in hun nieuwe wagen installeren, zullen een korting van 10 % op de verzekeringspremie genieten.


Marketing Director Non-life Bertrand Roosen: "Maar ook vanuit onze maatschappelijke functie en onze positie als eerste verzekeraar van het land, vinden we het belangrijk om preventie te stimuleren. Daarom willen we onze klanten aanmoedigen om deze systemen in hun wagen te installeren. Wie zowel een B.A. Auto als een Omniumverzekering afsluit, kan op die manier in 4 à 5 jaar tijd zijn investering terugverdienen. En tegelijkertijd zichzelf en zijn gezin beschermen, want daar draait het uiteindelijk om."

 

* Traffic Accident Causation in Europe, WP4 Summary report





     
Foto’s
  • securite_235x120