Corporate 09/03/2023

Ruim 4 Belgen op de 10 kennen de EPC-waarde van hun woning nog niet 

Enquête AG: ondanks al geleverde inspanningen is er nog een lange weg te gaan in verduurzaming Belgische woningen

 

Door de recente energiecrisis staat de beperking van ons energieverbruik hoger op de agenda dan ooit tevoren. Dat betekent echter niet dat de Belg vandaag al massaal zijn woning verduurzaamt met het oog op energiebesparing, ook al zijn er heel wat goede intenties. Dat blijkt uit een enquête van AG. Zo woont vandaag slechts 16% van de Belgen in een echt energiezuinige woning (label A+ of A), terwijl ruim 42% van de Belgen de EPC-waarde van zijn of haar woning niet eens kent. Belgen die wel willen investeren in duurzaamheid – en dat voornemen is er bij velen – kijken vooral naar isolatie en hoogrendementsglas om de energiescore van hun woning te verbeteren.  

 

Nog werk aan de winkel
De Belgische overheden hebben ambitieuze doelstellingen opgesteld om de Belgische woningmarkt te verduurzamen. En ook al hebben heel wat Belgen al investeringen gedaan, toch blijft er nog flink wat werk aan de winkel om die doelstellingen te halen. Dat blijkt uit een enquête die AG publiceert naar aanleiding van Batibouw.

 

Edwin Klaps, Managing Director Non-Life & Broker Channel :
"Slechts 16%  van de respondenten uit onze enquête geeft aan dat hun woning vandaag al een EPC-waarde A+ of A heeft, en dus aan de strengste energienormen voldoet. Er is dus nog veel ruimte voor verbetering. Zeker als je weet dat 42% van de Belgen hun EPC-score vandaag niet eens kent. Nochtans kunnen ze uit een EPC-analyse leren welke duurzame maatregelen het gunstigste energiebesparende effect zouden hebben voor hun woning. Als verzekeraar nemen we alvast onze verantwoordelijkheid: wie investeert in duurzame maatregelen, hoeft minder te betalen voor zijn woningverzekering.”

 

 

 

 

 


Grafiek 1: Welk EPC-label heeft je woning? 

 

Financieel belang én financiële drempel het hoogst
Op de vraag waarom mensen in energiebesparende maatregelen zouden investeren, komt de portemonnee op de eerste plaats: 34% haalt in eerste instantie financiële redenen (bv. besparen op hoge energieprijzen) aan. Milieuoverwegingen wegen bijna evenveel door (33% van de respondenten). Minder afhankelijk zijn van energieleveranciers (22%) vormt voor de Belg ook een belangrijke drijfveer om te investeren.

 

Daartegenover staat dat de kostprijs van duurzame maatregelen en de financiële mogelijkheden mensen er vandaag van weerhouden om (meer) te investeren in hun woning. Ondersteunende maatregelen vanuit de overheid blijven dus van groot belang. 

 

Goede wil is aanwezig
Hoewel de financiële drempel vandaag een rem vormt om tot actie over te gaan, is de ambitie om te investeren duidelijk aanwezig bij de Belg: zo toont een kleine helft (44%) van de Belgen interesse om zijn of haar woning extra te isoleren. 42% van onze landgenoten overweegt de installatie van zonnepanelen, in aanvulling op de 18% die er vandaag al heeft.

 

Vergelijkbare cijfers zijn er voor de thuisbatterij: 41% van de respondenten toont interesse, terwijl 6% er vandaag al over beschikt. De interesse in warmtepompen loopt wat achter, maar is met 37% bemoedigend.   

Grafiek 2: Bereidheid tot investeren in energiebesparende maatregelen 

 

Financiële stimulans door AG
Om de verduurzaming van het Belgische woningpark verder te stimuleren, biedt AG nieuwe klanten vandaag een mooie korting van 10% op het verzekeringscontract als de woning of het gebouw een groene energiescore of een installatie voor hernieuwbare energie heeft. 


Deze korting komt boven op de garantie dat energiezuinige maatregelen zoals zonnepanelen, een thuisbatterij of een warmtepomp in de meeste gevallen gratis meeverzekerd zijn in een AG woningverzekering.

     
Foto’s
  • GettyImages-601949692-jpg