Innovatie 13/01/2022

Van laden tot schade: AG wil de duurzame mobiliteitstransitie versnellen met een totaalpakket voor elektrische wagens

De hoogdringendheid van de klimaatverandering en de maatregelen die overheden nemen inzake mobiliteit, doen veel mensen overschakelen op milieuvriendelijkere vervoersmiddelen zoals de elektrische fiets, step, scooter en auto. Vooral de elektrificatie van het wagenpark, als onderdeel van een duurzame mobiliteit, gaat gepaard met heel wat onzekerheden. Daarom ontwikkelde AG een aanbod van specifieke waarborgen en diensten voor wie zich een elektrische auto aanschaft. Samen met mobiliteitspartners Optimile en SoSimply wil AG met dit ‘totaalpakket’ zoveel mogelijk hinderpalen wegnemen en de transitie naar elektrisch rijden versnellen. 

Door de snel evoluerende markt en nieuwe reglementeringen, leven er vandaag de dag bij de consument die de aankoop van een elektrische wagen overweegt, nog veel vragen en twijfels. Onzekerheid over de installatie van een eigen oplaadpunt en de risico’s op brand en andere schade, vrees voor te weinig publieke laadpalen, stress over de actieradius van elektrische wagens…

Daarom kunnen kopers van elektrische voertuigen vanaf januari 2022 hun autoverzekering bij AG afsluiten met een aanmoedigingstarief en een aantal specifieke waarborgen en voordelen. Daarnaast biedt AG zijn klanten ook een waaier van diensten aan die beantwoorden aan de belangrijkste bekommernissen van wie zich een elektrische of hybride wagen wil aanschaffen: 

- een eenvoudige toegang tot één van de grootste netwerken van publieke laadpalen in Europa via Optimile, 
- de installatie en keuring van een eigen slimme laadpaal door dochterbedrijf SoSimply, 
- het snel opladen van een lege batterij voor klanten die op weg naar hun bestemming zonder stroom vallen. 
________________________________________________

Elektrificatie ingezet 


In 2021 telde België ongeveer 300.000 hybride en elektrische personenwagens, goed voor 5,1% van het totale personenwagenpark. Voorlopig zijn dit nog vooral hybride wagens: bijna 259.000 wagens zijn hybride, een goeie 40.000 zijn volledig elektrisch. 
Opvallend is wel de sterke groei van beide types voertuigen: in 1 jaar tijd hebben zij groeicijfers opgetekend van 67% voor hybride en zelfs 70% voor full electric voertuigen (cijfers Statbel, 1 augustus 2021). De meest recente cijfers van Febiac (7 januari 2022) geven aan dat wagens met een stekker 18,4% uitmaakten van het totaal aantal in 2021 ingeschreven nieuwe wagens. 

Wat het aantal publieke laadstations betreft, heeft België een sterke inhaalbeweging ingezet tegenover zijn buurlanden. Op dit ogenblik telt ons land ongeveer 13.000 publieke laadpalen. Optimile verwacht dat dit er tegen 2025 meer dan 50.000 zullen zijn.  

______________________________________________


 

Verzekeringswaarborgen uitgebreid


Heel wat klanten maken zich zorgen over de risico's op brand van een elektrisch voertuig en een thuislaadpaal. AG heeft zijn woning- en autoverzekeringen op die punten aangepast of verduidelijkt voor een optimale bescherming. Zo zijn thuislaadpunten en thuisbatterijen voortaan standaard gedekt in de woningverzekering, net als dat al het geval was voor zonnepanelen, en is aan de omniumverzekering een vergoeding toegevoegd voor veiligheidsmaatregelen om brand te voorkomen of de gevolgen ervan te beperken. Denk bv aan de kosten voor het blussen van een elektrisch voertuig via een "dompelcontainer", waarbij de wagen wordt ondergedompeld in een met water gevulde container. De kosten voor een dergelijke operatie kunnen al snel oplopen tot 2.000 EUR en meer.

Een vaak gehoorde vrees bij klanten is ook dat ze op weg naar hun bestemming zonder stroom zouden vallen, zonder publieke laadpaal in de buurt. Daarom is de bijstandspartner van AG in België gestart met het uitrusten van zijn mobiele teams met zogenaamde EV boosters. Met deze “snelladers” kan een lege batterij in enkele minuten voldoende worden opgeladen zodat de klant snel terug mobiel is en tot thuis of tot aan de dichtstbijzijnde laadpaal kan verder rijden en vermeden wordt dat de wagen moet worden getakeld. 


Eenvoudig en makkelijk laden


Een ander aandachtspunt bij vele Belgen is ongetwijfeld de beperkte en complexe toegang tot publieke laadpalen. Het is geweten dat het publieke netwerk in België nog sterk uitgebreid dient te worden. Wat minder gekend is, is dat men aan de meeste van deze laadpalen niet kan betalen met bank- of kredietkaart en dat elk netwerk op elke laadpunt vrij de prijs per kWh kan bepalen. Voor elektrisch laden geldt er immers geen maximumprijs zoals voor benzine of diesel. 
Daarom biedt AG tot eind juni aan nieuwe klanten* met een elektrisch of hybride voertuig de Mobiflow app en laadkaart aan met een laadtegoed van 25 EUR. Deze universele laadpas, zonder abonnementskost, is gekoppeld aan de bank- of kredietkaart en biedt toegang tot bijna 95% van alle publieke laadpunten in België en zelfs tot 135.000 laadpunten over heel Europa. 
De app geeft ook aan waar in de buurt zich laadpalen bevinden, hoeveel een laadbeurt er kost en - afhankelijk van het type laadpaal - hoelang deze gaat duren. Daarmee is Mobiflow één van de eerste toepassingen in België die de prijstransparantie op laadpalen heeft ingevoerd.
Mobiflow is een applicatie ontwikkeld door Optimile, een Gents IT-bedrijf gespecialiseerd in mobiliteitssoftware waarin AG - samen met BNP Paribas Fortis en Touring - aandeelhouder is. 


Thuis een laadpaal installeren


Naarmate elektrische voertuigen meer en meer ingang vinden, overwegen ook steeds meer klanten de installatie van een thuislaadpaal. Deze is immers veiliger dan een stopcontact en het laden gaat sneller. Bovendien is laden met een thuislaadpaal goedkoper dan met een publieke paal en wordt de plaatsing door de overheid fiscaal aangemoedigd. 
Toch blijven ook hier heel wat klanten met vragen en onzekerheden. Welk type laadpaal is in mijn geval de beste oplossing? En kan ik die bij mij thuis wel plaatsen? Moet mijn elektrische installatie aangepast worden? Wat gaat dat kosten? En waar vind ik een gedegen installateur? Op dat vlak beschikt AG's dochterbedrijf SoSimply over een zeer breed netwerk van vakmensen en biedt het de zekerheid van een kwaliteitsvolle analyse en installatie aan correcte prijzen. Een laadpunt kan al geplaatst worden vanaf 1.800 EUR + BTW. 
AG promoot het aanbod van SoSimply via verschillende kanalen bij zijn klanten en partners.

 

Edwin Klaps, Managing Director Broker Channel & Non-Life:
“Als belangrijke marktspeler die het vertrouwen geniet van 3 miljoen klanten, willen wij een actieve rol spelen in grote maatschappelijke evoluties en uitdagingen. De overgang naar zachte en duurzame mobiliteit is daar zeker één van. Vanuit deze drijfveer zagen we de nood aan een breed pakket aan waarborgen en diensten rond de elektrische auto: van laden tot schade, en dus met inbegrip van laadoplossingen en dienstverlening in geval van bijvoorbeeld een platte batterij. De uiteindelijke bedoeling is om, samen met kwaliteitsvolle partners, onze klanten gerust te stellen en hen het leven makkelijker te maken, zodat ze in alle gemoedsrust de overgang naar een elektrisch voertuig kunnen uitvoeren.” 


___________________
* Klanten die minimum een verzekering BA Auto en Bijstand afsluiten

     
Foto’s
  • mobiflow_optimile_kaart

  • voiture-electrique-laadpunt-laden-recharge

  • sosimply-laadpunt-borne-recharge

  • Newsroom 470x300px