Csr 20/05/2021

5 tips om onze bijen te beschermen

Honingbijen en wilde bijen - samen met hommels en andere bestuivers - spelen een essentiële rol in ons ecosysteem. En toch slinkt hun aantal onrustwekkend. Om dit een halt toe te roepen, is het van essentieel belang dat wij de juiste reflexen aannemen en deel gaan uitmaken van het ecologisch netwerk in onze streek. Maar hoe? We vroegen het aan Bruno Harmant, imker en partner van Made in abeilles. Zijn antwoord: 5 eenvoudige en gemakkelijke gewoonten aannemen die een enorm verschil maken voor onze bijen!

"Wilde bijen, hommels,  ... hebben vrij korte vliegafstanden. Daarom is het heel belangrijk dat zij overal overvloedige en gevarieerde voedselbronnen vinden. Ook bij ons thuis, op onze balkons en in onze tuinen. Elke plek - groot of klein - is belangrijk voor hen. Waarom zetten we dan geen bloemen in onze tuinen, of gewoon op onze vensterbanken? Varieer met de soorten bloemen en de bloeitijd. Bijen komen naar buiten zodra de temperatuur boven de 12 graden stijgt. Hommels zijn sterker en komen al naar buiten bij 8 graden. Geschikte voedselbronnen (nectar en stuifmeel) kunnen ervoor zorgen dat deze insecten het hele seizoen door voedsel vinden en niet alleen wanneer de meest populaire bloemen overvloedig bloeien. Zo is de hazelaar de allereerste voedselbron aan het begin van het bijenseizoen", legt Bruno uit voor hij ons 5 praktische tips geeft..



1. Wat moet ik planten?

  • - Lokale kwaliteitsbloemen: korenbloem, vingerhoedskruid, muskuskaasjeskruid, madeliefje, cosmea, vergeet-mij-nietje, ...
  • - Kruiden, die je kan laten bloeien nadat je de blaadjes hebt gebruikt in je gerechten: oregano, bonenkruid, koriander, marjolein, salie, ...
  • - Fruitstruiken: framboos, aalbes, ... En denk ook aan braamstruiken (zoals moerbei) die lang bloeien en het kunnen overnemen van andere bloeiers. 
  • - Struiken en bomen zoals hazelnoot, wilg, sleedoorn, rozenbottel, mispel, wilde appel, ...
  • - Klimop is een van de laatste die bloeit, waardoor het een belangrijke honingbron is, omdat het zowel stuifmeel als nectar in overvloed produceert, ...
 

2. Voorzie een kleine drinkplaats

Wist je dat water essentieel is in de bijenkorf? De bijen gebruiken het water om te drinken, larven groot te brengen, de temperatuur van de bijenkorf in de zomer te regelen, ... Het verzamelen van water kan gevaarlijk zijn, waarbij bijen soms het risico lopen te verdrinken en onderkoeld te raken. Wil je hen helpen? Een vogeldrinkbakje of een kleine kom, op een plaats waar de zon het water opwarmt, doet wonderen. Om ervoor te zorgen dat de bijen veilig water kunnen verzamelen, kan je kiezelsteentjes of knikkers in het water leggen (voor ondiepe drinkbakjes) of kurken, die boven komen drijven. 
Een extraatje? Bij het begin van het seizoen zoeken bijen licht zout water op. Je mag dus aan het begin van het seizoen 5 g zout per liter water toevoegen. Zo voorzie je de bijen van waardevolle mineralen om hun larven te voeden..


3. Vermijd pesticiden

Pesticiden vermijden betekent andere reflexen, een andere kijk op de dingen en een andere manier van werken, in harmonie met de natuur. Het betekent vooral dat je het leven in je tuin weer de plaats geeft die het verdient!  


4. Laat enkele zones 'verwilderen'

Wilde bloemen zijn heel waardevol voor bijen. Als je een tuin hebt, geef deze bloemen dan een plekje waar ze volop kunnen groeien. Als je alleen de paden of de plaats het dichtst bij je huis maait, hoef je niet zo lang te maaien en creëer je een echte oase voor insecten. Zo krijg je meer en meer bezoekers in je tuin, ook vogels. Voor een nog beter effect kan je bijvoorbeeld voor een 'bloemenweide' gaan. Zorg er wel voor dat je lokale en kwaliteitsvolle soorten kiest. 

 

5. Bijenzwerm in de tuin? 

Heeft er zich een zwerm bijen in je huis gevestigd? Da's heel goed nieuws! Dat betekent dat je omgeving van goede kwaliteit is en dat er in je buurt al bijenkolonies leven.  Als je een imker in je omgeving kent, bel hem dan zo snel mogelijk, zodat hij de zwerm kan weghalen en zich erover kan ontfermen. Dit geeft je bijenzwerm de beste kans om te overleven.   En als de zwerm op een ontoegankelijke plaats zit, bel dan onze imker Yannick Servais (048551 6779) die je zal helpen om hem te 'verhuizen'.   



AG en de bijen
In 2019 installeerden we bijenkorven op het dak van ons hoofdkantoor in Brussel. Het doel? Onze 4.400 medewerkers en het grote publiek bewustmaken over het behoud van deze essentiële diersoort in de stad en op het platteland. Ontdek onze bijen in deze video: 

 
     
Documenten
Foto’s
  • PostInfographic Abeilles-NL-18052021-jpg

  • IMG7087-jpg

  • IMG7095-jpg

  • IMG7065-jpg