28/12/2016

Ons veiligheidsgevoel kreeg een flinke knauw in 2016, maar toch zijn we gelukkiger dan vorig jaar

Belgen voelen zich iets gelukkiger dan vorig jaar, dat blijkt uit de geluksbarometer van verzekeraar AG Insurance. 65% van de Belgen geeft zichzelf een score van 7 op 10, maar het aantal “zeer gelukkige” mensen daalde wel weer met enkele procentpunten. Het gelukkigst zijn de Oost- en West-Vlamingen.

Het hele jaar door peilt AG Insurance met de Happiness Barometer naar het geluksgevoel van de Belgen. Uit de cijfers blijkt dat we ons met een gemiddelde score van 6,7 op 10 iets gelukkiger voelen dan vorig jaar, toen scoorden we 6,5 op 10. Het gelukkigst worden we van onze familie, ook voor toekomstig geluk hechten we daar het meeste waarde aan.

Verder is de gemiddelde Belg vooral gelukkig met zijn persoonlijke keuzevrijheid en sociaal leven. Om ons in de toekomst nog gelukkiger te maken, moet vooral onze gezondheid en financiële situatie verbeteren, zo blijkt.

Ons veiligheidsgevoel ging het sterkst achteruit in 2016. Voor de aanslagen in maart scoorden we daar nog 7,3 op 10. Op het einde van 2016 valt dat cijfer terug naar 6,4. Ook de tevredenheid over onze financiële situatie kende een grote terugval, van 6,7 naar 5,9 op 10.


Ons veiligheidsgevoel kreeg een flinke knauw in 2016, maar toch zijn we gelukkiger dan vorig jaar
Foto: AG Insurance


De gedachte dat de wereld niet veel erger kan worden dan hij in 2016 was, lijkt zich ook te vertalen in de cijfers. Als zo'n 65% van de Belgen zegt op dit moment gelukkig te zijn, verwacht maar liefst 75% in de toekomst gelukkig te zijn. Vooral jongeren zijn optimistisch over de toekomst.



Waar zijn we het gelukkigst?


De meeste “zeer gelukkige Belgen” (zij die zich een score van 8 of meer op 10 geven), wonen in Oost- en West-Vlaanderen (38% van de bevraagde mensen gaven zichzelf een dergelijke score) en Vlaams-Brabant (36%).

Opvallend is dat Oost-Vlamingen hun geluk in de toekomst lager inschatten, terwijl West-Vlamingen en Vlaams-Brabanders de toekomst wel rooskleurig inzien, net als de Brusselaars, Limburgers en inwoners van Namen (scores tussen 55 en 53%).

In Luik, Oost-Vlaanderen en Luxemburg is minder dan de helft van de bevraagde mensen er gerust op in de toekomst ook gelukkig te zullen zijn (scores tussen 43 en 48%).


Wonen in stadsrand maakt niet gelukkig


De meeste “zeer gelukkige” mensen (met een score van 8 of meer op 10), wonen op het platteland. Maar liefst 37% van de plattelanders geeft zichzelf een hoge geluksscore. Opvallend is dat mensen in het stadscentrum maar een klein beetje moeten onderdoen voor mensen op het platteland met 36% “zeer gelukkige” mensen.

Wonen in de stadsrand mag dan wel het ideale compromis lijken tussen het platteland en het stadscentrum, toch geeft maar 27% van de mensen die in de stadsrand wonen zichzelf een geluksscore van 8 of meer op 10.