Praat met je geliefden over de dood! Hier zijn 5 redenen waarom

Praten over de dood. Praten over je eigen dood en de eventuele gevolgen ervan voor je geliefden. Niet meteen een onderwerp om te bespreken met je familie op een zondagmiddag terwijl je je keel smeert met een glaasje cava of het heerlijke dessert van oma naar binnen werkt. Taboe, angst, bekommernis, onwetendheid, ik leef vandaag, … Redenen te over om dit thema uit de weg te gaan. Maar het is tijd dat we onze vooroordelen opzijzetten. Hier zijn 5 redenen waarom je dit onderwerp wel op tafel moet leggen !

 

1. Stel je familie gerust en bescherm ze

Familie is vaak het allerbelangrijkste in je leven. Toch verzekeren maar weinig mensen de financiële gevolgen van hun overlijden om hun dierbaren te beschermen. Dit terwijl we het vanzelfsprekend vinden om ons huis te verzekeren tegen brand of overstroming, om een omnium af te sluiten voor onze auto tegen schade of een ongeval, om onze dure en onmisbare smartphone te beschermen … Heb je jezelf ooit al de vraag gesteld … “Als ik morgen sterf, zullen mijn geliefden er dan financieel onder lijden?” 
Volgens een recente studie van AG staat de overlijdensverzekering pas op de 5e plaats van de verzekeringen die Belgen afsluiten. Slechts één Belg op 10 heeft er één afgesloten, terwijl 4 op 10 overtuigd zijn van het nut ervan. “Als ik morgen sterf, weet ik dat mijn zoon de ingenieursopleiding die hij net begonnen is, zal kunnen voortzetten … met het kapitaal dat ik hem zal nalaten, zal hij alle kosten kunnen betalen voor zijn kot en studies. Sommige mensen vinden dat ik overdrijf, maar voor mij is het pure bescherming. En dat stelt me gerust,” legt Dominique uit. Zij sloot onlangs een overlijdensverzekering af bij AG nadat ze haar familie erover had horen spreken: “Als we dit onderwerp niet hadden aangekaart, hadden mijn man en ik nooit de stap gezet“. 

2. Neem de onzekerheid weg

Als je nu over je eigen overlijden praat, laat je je dierbaren ten minste niet met allerlei vragen en twijfels zitten als het noodlot toeslaat. Bij welke bank heb je rekeningen? Waar zijn de documenten van het huis? Wie is de notaris? Heb je een overlijdensverzekering? Hoe lang al? Een gesprek met je geliefden en met een bankadviseur of makelaar zal uitwijzen of deze verzekering nog altijd voldoet aan de behoeften van vandaag. 
 

3. Relativeer en overwin je angsten

De dood is beangstigend, maar maakt deel uit van het leven. Toch denken we er liever niet aan en is het makkelijker om de emoties die ermee gepaard gaan te negeren. Maar door er openlijk over te praten, kunnen we de dood een plaats geven in ons leven, net als een geboorte of het ouder worden. De kunst bestaat erin de dood te relativeren zodat we ons kunnen voorbereiden. Door de ups en downs van het leven moeten we dit thema soms bespreken met een zieke ouder, met een kind dat net zijn grootvader heeft verloren, met onze broers en zussen of met onze ouders om een toekomstige erfenis of schenking voor te bereiden. Het onderwerp op tafel leggen is al een grote stap, al was het maar om praktische afspraken te maken. Hierdoor zal de pijn of het verdriet niet minder zwaar zijn als het zover is, maar zo ben je wel voorbereid.
 

4. Bespreek het thema van orgaandonatie

Sinds 2006 kan iedereen in België een instemming of weigering voor donatie laten registeren door het formulier voor orgaandonatie in te vullen dat in alle gemeenten beschikbaar is. En sinds 1 juli 2020 is deze procedure nog vereenvoudigd: Je kan ook gewoon je huisarts vragen om dit voor jou te doen. Je kan je ook zelf registreren op de portaalsite www.masante.belgique.be. Maar heb je er al eens met je geliefden over gesproken? Weet je op dit moment wat de wens is van je ouders of je partner? Neem nu de tijd om het onderwerp ter sprake te brengen, en vermijd dat je geliefden onvoorbereid komen te staan, wanneer de vraag zich stelt. Als je letterlijk levens kan redden, is het toch de moeite waard om het er even over te hebben, niet? Bovendien kan je samen met je geliefden je wensen registreren via itsme.

5. Bereid het moment van afscheid voor

De organisatie van een begrafenis is vaak een pijnlijk en emotioneel moment voor diegenen die achterblijven. Maar je zou de pijn ook wat kunnen verzachten door er nu al over te spreken: begrafenis of crematie, welke rouwtekst, welke muziek, … Praat erover met je dierbaren, zo kunnen ze een ceremonie voorbereiden die bij je past. Daarnaast is het ook mogelijk om je wensen vast te leggen via een laatste wilsbeschikking bij de gemeente.

Praten over de dood is niet prettig, maar wel noodzakelijk. Het kan veel twijfels wegnemen en veel problemen voorkomen. Als je gaat trouwen ga je ook naar de notaris om de praktische details te regelen, mocht je ooit scheiden. Dat wil je natuurlijk niet op dat moment, maar je doet het en je bereidt je voor door jezelf en je geliefden te beschermen. Zet de stap, en praat met je dierbaren over de dood!