Corporate 08/12/2022

2023 wordt het jaar van desinflatie

Terug richting “normaal”, maar met de nodige uitdagingen

In zijn jaarlijkse vooruitblik op de economie en de financiële markten in 2023 toont Senior strategist Olivier Colsoul zich voorzichtig optimistisch, ondanks een blijvende onzekerheid op een aantal vlakken. 
  
Gedurende enkele decennia is de inflatie – de stijging van de prijzen van goederen en diensten – laag gebleven, maar sinds de zomer van 2021 is die sterk beginnen stijgen, eerst in de VS en daarna ook in Europa en in de rest van de wereld. Eind 2022 stellen we een knik in de curve vast in de VS, en ook voor Europa is de verwachting dat de piek in inflatie bijna bereikt is. 2023 kondigt zich dan ook aan als het jaar van desinflatie en van een geleidelijke terugkeer naar “normaal”, waarbij echter de nodige uitdagingen aanwezig blijven.

 
Olivier Colsoul, Senior Strategist AG:
“De voornaamste oorzaken van de sterk gestegen inflatie zijn vooral van conjuncturele aard. Denk maar aan de plotse heropening van de economie na de pandemie, de enorme budgettaire steunmaatregelen, de oorlog in Oekraïne en de torenhoge stijging van de energieprijzen. Daarnaast zijn er ook structurele factoren die op langere termijn een inflatoire impact kunnen hebben: de energietransitie en de impact daarvan op de energieprijzen, en de herlocalisatie van productiecapaciteiten in functie van de nieuwe geopolitieke situatie.”

 

Via een strak monetair beleid hebben de centrale banken de voorbije maanden de vraag naar goederen en diensten trachten te verminderen, met als doel het evenwicht met een beperkt aanbod te herstellen. Deze gestuurde vertraging van de economie vormt een zeer delicate oefening, maar lijkt zijn vruchten af te werpen. Daarnaast hebben het oplossen van knelpunten in de industrie en de daling van de energieprijzen de situatie geholpen. De inflatiepiek in de VS is voorbij, en in Europa nabij. 
 
Olivier Colsoul: 
“Het risico op een harde economische recessie lijkt ons beperkt, en we gaan uit van een economische vertraging met een relatief beperkte technische recessie. De gasaanvoer lijkt voldoende om de winter door te komen, en er zijn heel wat maatregelen genomen om te helpen de energiefactuur beheersbaar te houden. De economie lijdt, maar kraakt niet. We moeten voorzichtig blijven voor 2023, maar er is licht aan het einde van de tunnel.”

 

Wat kunnen deze vooruitzichten betekenen voor de verschillende activaklassen? Olivier Colsoul trekt enkele algemene conclusies:

•    Door de forse stijging van de rente en de risicopremies dit jaar zijn bedrijfsobligaties van goede kwaliteit opnieuw aantrekkelijk.
•    In een klimaat van volatiele en onzekere inflatie op lange termijn bieden inflatie-gelinkte obligaties een bescherming tegen stijgende prijzen aan aanvaardbare kosten. 
•    Onze positie voor wat betreft aandelen is neutraal. De waarderingen zijn de laatste weken iets te veel en te snel gestegen. Negatieve winstherzieningen houden aan in de VS, en vinden nu ook plaats in Europa. We verwachten dan ook dat een duurzaam aandelenherstel nog even op zich laat wachten. Er zijn daarvoor meer aanwijzingen nodig dat de renteverhogingen van de centrale banken ten einde lopen en dat de economie een zware recessie kan vermijden. Aandelen van bedrijven met een stabiel dividend en een stevige pricing power bieden wel al mogelijkheden voor de middellange termijn. 
 

 

     
Foto’s
  • Outlook1-jpg