10 dingen om te weten over de AG Campus

1.    Nog voor de bouw ervan werd de AG Campus in 2019 bekroond met de be.exemplary-prijs in de categorie ‘particuliere projecten’. Dit is een prijs van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest die onder meer de duurzaamheid van technieken en materialen beloont. Daarnaast beloont het ook de integratie van architecturale projecten in de stad, het hergebruik van materialen en de aanpak die de connectie tussen mensen stimuleert.

2.    Het “Pont Neuf”-gebouw zoals wij dat nu kennen, werd in 1995 gebouwd na de afbraak van de blauwe toren in 1993.

3.    Het tapijt in de Campus is gemaakt van gerecycleerde kleding; de vezels vangen deeltjes op, zodat er minder in de lucht zijn. En deze worden verwijderd bij het stofzuigen. Het tapijt is het eerste ter wereld dat als allergievriendelijk is gecertificeerd.

4.    Dankzij de samenwerking met Rotor DC, een leider op de markt van de circulaire economie, is de Campus een toonbeeld van hergebruik: veel materialen uit het oude gebouw zijn gerecycleerd/hergebruikt om ze een tweede leven te geven

o    Het houtwerk van de oude aula werd gerecupereerd. De architect gaf het een nieuwe dynamiek door het in een nieuw patroon te zagen.
o    De panelen op de muren dragen sporen die een verhaal vertellen. Het zijn getuigen van de tijd en van de activiteiten die AG-medewerkers in hun ruimtes hebben uitgevoerd.

o    De tegels in de toiletten en de drie keukens zijn afkomstig uit het voormalige Leuvense Sint Elisabethinstituut voor Verpleegkunde . Ze werden gerecupereerd door Rotor DC, schoongemaakt, geschuurd en teruggeplaatst in de AG Campus volgens een patroon ontworpen door de architect.
o    De houten panelen van de webinarzaal zijn ook gerecupereerd uit de oude aula. Ze geven een extra akoestische dimensie aan deze ruimte.
o    De marmeren balie in de lounge area is afkomstig van de vroegere gangen op het gelijkvloers.

5.    De Campus beschikt over 19 leer- en opleidingsruimten, van de meest traditionele tot de meest modulaire.

6.    Regenwater wordt opgevangen in een tank van 72.000 liter die zich op de derde verdieping bevindt. Het water wordt gebruikt om de toiletten door te spoelen.

7.    De Campus beschikt over een Webinar Room voor het opnemen en uitzenden van digitale cursussen. Dit is een echte opnamestudio, met een controlekamer en een green key.

8.    Er is een “incubation zone”, een echt centrum van creativiteit en innovatie, ingericht: dit is het projectgedeelte waar 4 teams tegelijk kunnen werken aan nieuwe initiatieven en nieuwe diensten, met name voor “beyond insurance”. Ze werken als start-ups. 

9.    Het auditorium heeft een capaciteit van 400 zitplaatsen; het kan in twee delen worden gesplitst. Het duurt slechts 4 minuten om de tribunes uit te rollen.

10.    Het dak van de Campus is groen. En dat is niet alleen mooi, het is ook functioneel: een natuurlijke geluidsisolatie, een positief effect op de temperatuur, vermindering van CO2 en vervuiling, en het is gunstig voor vogels en bijen.​​​​​​​