Preventie 26/10/2018

'1 dag niet...' Misvattingen over woninginbraken

De vijfde editie van de actie ‘1 dag niet’ op vrijdag 26 oktober is de ideale gelegenheid om het even te hebben over enkele misvattingen omtrent woninginbraken.
 

 

Elke dag worden maar liefst 200 Belgen geconfronteerd met een woninginbraak. En daar is wel degelijk iets aan te doen. Op voorwaarde dat men zich de juiste vragen stelt, want er bestaan nog heel wat misvattingen over woninginbraken. Hierna drie  vaak voorkomende ideeën.

 

 

“Het aantal inbraken in België daalt”


Sinds een paar jaren stelt men inderdaad een daling vast van het aantal diefstallen (-6,6% voor de inbraken in woningen tegenover 2016). Daartegenover staat echter dat de waarde van de gestolen goederen blijft stijgen. “We zien vandaag de dag steeds vaker zware diefstallen”, verduidelijkt Pascal Dandois, Verantwoordelijke Inspecteurs Home Zuid bij AG Insurance. “Het komt niet zelden voor dat de schade oploopt tot 10 à 15 000 EUR. We stellen ook vast dat nogal wat mensen grote sommen cash in huis blijven hebben. Een eerste preventiemaatregel zou al zijn om thuis niet te veel geld bij te houden.”

 

 

“Er zijn meer woninginbraken als de nachten langer zijn”


Het is fout om te denken dat woninginbraken enkel ’s nachts voorkomen. Er wordt vaker overdag ingebroken op een ogenblik dat de bewoners niet thuis zijn. Het risico op inbraak is even groot in de namiddag dan in de tweede helft van de nacht. Je mag niet vergeten dat inbrekers zich overdag veel gemakkelijker kunnen verplaatsen dan in het donker! Ze gebruiken ook heel vaak dezelfde technieken: ze komen op voorhand verkennen of inbreken mogelijk is of telefoneren om na te gaan of de bewoners al dan niet thuis zijn. En ze gaan zeer snel tewerk.

 

 

“Tegen een inbraak valt niets te beginnen. Het is een kwestie van pech hebben”


In tegenstelling tot wat men vaak denkt, is de kans op een inbraak niet voor iedereen even groot. “Het risico op een woninginbraak ligt tot drie maal hoger naargelang de plaats waar je woont”, verduidelijkt Bernard Defraene, Verantwoordelijke Product Development Home bij AG Insurance. Hij geeft uitleg bij het type woning en de geografische zones die een groter risico vormen:
“Wat het type gebouw betreft, lopen vrijstaande woningen en appartementsgebouwen meer risico. In vrijstaande woningen wordt heel vaak langs de achterzijde ingebroken, in appartementsgebouwen lopen de bewoners vaak in en uit waardoor het voor dieven makkelijker is om het gebouw binnen te raken”.
Op geografisch vlak lopen bepaalde ‘rijke’ plattelandsgemeenten of plaatsen vlakbij een autosnelweg meer risico. “Vele diefstallen worden gepleegd door rondtrekkende buitenlandse dievenbendes. Waar je in België ook woont, in minder dan een uur zijn ze het land uit. Toch blijven vooral de grenszones heel risicovol. Ik denk dan meer bepaald aan de Franse grens en dat vanaf De Panne tot Aarlen.”

 

De actie ‘1 dag niet’ op vrijdag 26 oktober is de gelegenheid bij uitstek om het grote publiek te sensibiliseren voor de preventie van woningdiefstallen. Je vindt enkele eenvoudige en nuttige preventietips op de website van AG Insurance en een overzicht van de initiatieven in het kader van de actie ‘1 dag niet’ op de gelijknamige website.

     
Foto’s
  • 235x120_vol